Katrin Stjernfeldt Jammeh: Vi vill växla upp ytterligare

Katrin Stjernfeldt Jammeh och Joakim Sandell presenterar de nya valaffischerna som snart ska synas runtom i Malmö. Till kvällen väntar dörrknackning i stadsdelen Limhamn. Foto: Kerstin Weman Thornell

Att bygga en stad som håller ihop – det är Socialdemokraternas löfte till Malmöborna. Under måndagen drog valkampanjen 2022 igång på allvar i vår tredje största stad och ett av landets trognaste S-fästen.

– Det är nu det börjar på riktigt. Man glömmer nästan bort mellan varven hur kul detta är!

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh greppar penseln och stryker ännu ett lager klister på valbocken där den nya kampanjaffischen ska sitta. Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, hjälper till att sätta den på plats. Budskapet står med stora bokstäver: ”Vi bygger Malmö helt”. En slogan som minnesgoda malmöiter känner igen från tidigare valrörelser.

– Vi har jobbat med detta länge, och håller gärna fast vid det. Vi vill riva fysiska och sociala barriärer och se till att hela staden får ta del av utvecklingen. Ett genomgående tema är att skapa mötesplatser där människor får det stöd de behöver, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Bland de konkreta vallöftena finns bland annat byggandet av ett nytt bibliotek i stadsdelen Rosengård, en familjecentral i Kroksbäck, ett allaktivitetshus i Oxie och en fritidsgård i Bunkeflo.

Joakim Sandell betonar att det är medlemmarna själva som drivit fram de olika frågorna. De femtio S-föreningarna, som representerar alla delar av staden, är också motorn i det pågående valarbetet. Utöver traditionella metoder som dörrknackning och valstugor håller de i bland annat glasskampanj, fotbollsturnering och teater. För än finns det många malmöbor som tvekar att ens gå till valurnorna.

– Vi vet att vi har högt stöd i många områden med lågt valdeltagande, så vi vill gärna se till att dessa människor faktiskt deltar i valet, säger Joakim Sandell.

Ett nytt sätt att fånga upp malmöbornas intressen och hjärtefrågor har varit satsningen ”Möt Katrin”, där Malmöborna bjudits in till möten med mat, dryck och samtal med kommunstyrelsens ordförande. Inspirationen har hämtats från tyskt och amerikanskt koncept, där mötesformen brukar kallas för Town Hall. Tio möten har det blivit hittills och ytterligare fem ska hinnas med före valet.

– Det är ett roligt sätt att få igång det politiska samtalet. Spännvidden på diskussionsfrågorna har också varit stor – det har handlat om allt från skolsegregation till toaletter vid boulebanorna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. 

I den nyinspelade valfilmen är samhörigheten det genomgående temat. Den visar hur vårdpersonal, busschaufförer och andra grupper i samhället gemensamt bidrar till stadens utveckling. 

– Det finns så många som jobbar varje dag för att bygga den här staden och som bidrar till att Malmö utvecklas på ett positivt sätt, till en hel och hållbar stad.

Stolt, men inte nöjd, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh att hon är. Joakim Sandell pysslar med skyltar i bakgrunden. Foto: Kerstin Weman Thornell

I valkampanjen lyfter Socialdemokraterna gärna fram den positiva trend som rått i Malmö på senare år. Bostadsbyggandet går på högvarv, arbetslösheten har pressats ner, skolresultaten har förbättrats. Själv säger sig Katrin Stjernfeld Jammeh vara ”stolt, men inte nöjd”.

– Vi vill växla upp ytterligare.

Vad kan socialdemokrater ute i landet och på riksplan lära sig av Malmö?

– I Malmö fångar vi ofta upp internationella trender tidigt. När vi inte fått draghjälp från nationellt plan så har vi vässat vårt arbete på egen hand, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Byggprojekten i socioekonomiskt utsatta områden – det är något som våra kommunpolitiker kan vara stolta över och som en del partikamrater ute i landet borde titta närmare på.

Joakim Sandell

Ett uppmärksammat exempel är satsningen ”Sluta skjut”, där samverkan mellan olika organisationer och instanser varit avgörande för de drastiskt minskade antalet skottlossningar. Men även i frågor som berör klimat, skola och stadsbyggnad har staden kommit att bli en föregångare.

– Byggprojekten i socioekonomiskt utsatta områden – det är något som våra kommunpolitiker kan vara stolta över och som en del partikamrater ute i landet borde titta närmare på, menar Joakim Sandell.

Kerstin Weman Thornell