Karl Anders Lindahl: Tillsätt en ai-skuggminister nu

Hade det inte varit för den krypande panikkänslan hade man kanske kunnat kväva en gäspning nu när regeringen inser att de totalt försovit sig i ai-frågan och bestämt sig för att tillsätta en så kallad ai-kommission. På en pressträff på Tekniska högskolan visade statsminister Ulf Kristersson och digitaliseringsminister Erik Slottner (kd) stolt upp förslaget.

En kommission? Nu? Ge er. 

När resten av världen har vant sig vid att använda ai för att skriva kod, fuska på historiaprovet, skriva romaner och komma på kreativa teman till födelsedagsfester har regeringen somnat vid ratten. 

Vi tar och tittar lite närmare på högerns inkompetens i en av världens just nu mest avgörande frågor. 

Erik Slottner har ingen utbildning inom området. Han har heller inte jobbat med ai-relaterade frågor tidigare – senast var han äldre- och trygghetsråd i Stockholms stad. 

Moderaternas EU-politiker har en synnerligen bekymrande syn på ai-utvecklingen.

Moderaternas EU-politiker har en synnerligen bekymrande syn på ai-utvecklingen. När ansvariga utskottet i EU-parlamentet med stor majoritet röstade igenom det historiskt viktiga regleringspaketet “AI Act” var M-ledamöterna Tomas Tobé och Arba Kokalari två av ett ytterst fåtal som röstade mot. 

Anledningen var att reglering skulle “hämma innovation och Europas konkurrenskraft”. Pyttsan. 

Det senaste året har visat att frifräsarkapitalism och ai-utveckling är omaka sängkamrater. 

Branschledande OpenAI har varit nära kollaps på grund av interna strider, nyligen presenterade Google sin kommande ai “Gemeni” med en presentation som visade sig innehålla fejkade animeringar och produkter som inte ännu finns. 

Samtidigt låter Elon Musk just nu göra en “politiskt inkorrekt” ai som bland annat kan skoja om kokain. Nya ai-företag tar in miljarder i riskkapital, samtidigt som fejkade porrbilder på skolbarn och kändisar, politisk desinformation och spam fyller både nätets mörka hörn och sociala medier. 

Att regeringen då tillsätter en kommission som 2025 (!) ska presentera förslag om hur Sverige ska använda ai är illavarslande.

Att regeringen då tillsätter en kommission som 2025 (!) ska presentera förslag om hur Sverige ska använda ai är illavarslande. Inte en snabbutredning. Inte ett reformpaket eller konkreta förslag. En kommission. 

En kommission som bland annat ska ha i uppdrag att presentera förslag som ska “attrahera internationellt riskkapital.”

Gubevars. 

Ai har redan gjort entré i näringslivet och det med besked. De kommande åren kommer ai förändra både vårt utbildningssystem och arbetsmarknad. Det kommer ske både med eller utan den här regeringen. 

Den viktiga lagstiftningen kommer i EU-parlamentet, och där sitter Moderaterna och motarbetar varje tendens till förnuft. 

Ai händer här och nu. Men tidöregeringen har redan lämnat walkover. 

Ai händer här och nu. Men tidöregeringen har redan lämnat walkover. 

Men med samhällsnytta och vetenskap som målsättning kan politiken använda ai till gott. Förkortad arbetstid, effektivare byråkrati, en revolution inom utbildningsväsendet. Allt detta ligger inom räckhåll. Men inte med tidölaget vid rodret. 

Svaret från Socialdemokraterna borde vara att presentera konkreta förslag på svensk och europeisk nivå. 

Inte om två år. Nu. 

Gärna med ett tungt namn som ai-minister i en röd skuggregering.