Karl Anders Lindahl: Nu glömmer Moderaterna bort SD-väljarna – till nästa val

M och SD agerar inte i arbetarväljarnas intressen, skriver Karl Anders Lindahl.

Ett bra sätt att tänka på politik är att det är en kamp mellan intresseorganisationer. Partier kan ses som företrädare för olika intressen i samhället, intressen som i sin tur bärs upp av olika stora väljargrupper. 

Länge var svensk politik förutsägbar. 

Arbetare röstade på Socialdemokraterna, kapitalstarka personer röstade på högern. Bönder röstade på Centern, tjänstemän på Folkpartiet. Gott så. 

Men det går inte att vinna val bara genom att få rika personers röster. De är helt enkelt för få. 

att få fattiga och arbetare att rösta mot sina egna intressen

Högerns utmaning har därför, internationellt och i Sverige, varit att få fattiga och arbetare att rösta mot sina egna intressen. 

Sen 80-talet har man ganska framgångsrikt använt sig av att blint beundra rika människor och mena att om de redan mäktiga och rika får ackumulera obegränsat kapital skapat av andra människor så kommer världen bli en bättre plats. 

få vanligt folk att tro att det egentligen är minoriteter, invandrare och inkluderande politik som är problemet

Idag är populismen modus operandi. Alltså att få vanligt folk att tro att det egentligen är minoriteter, invandrare och inkluderande politik som är problemet – inte att superrika blir superrikare. 

På andra sidan pölen är det här extra tydligt. Just nu håller högern i USA på att marknadsföra countrylåten “Rich men north of Richmond” av Oliver Anthony, en hype som antagligen är helt skapad av republikanska spindoktorer. 

Den känslosamma låten handlar om hur människor som ”går på bidrag” förstör för den hårt kämpande arbetarklassen – ett budskap som helt går i linje med högerns demonisering av fattiga. Låten har marknadsförts av stora namn på högerkanten i vad som ser ut som en koordinerad kampanj, videon ligger etta på Youtubes musiklista och har tiotals miljoner visningar. Metoden är inte ny, 1970 fyllde Welfare Cadillac av Guy Drake samma syfte. 

I Sverige har vi inte riktigt samma manipulativa högerspinnare, men de gör så gott de kan. 

Genom att lova billigare bensin och hårda tag lyckades till slut Moderaterna med det som man så sällan lyckas med; få arbetare och fattiga på sin sida – tillräckligt många i alla fall. Den här gången var det i form av Sverigedemokraterna, som ställde upp på att utgöra regeringsunderlag trots att den mindre kapitalstarka delen av deras väljarbas inte alls kommer tjäna på en högerregering. 

skattesänkningar i miljardklassen för de rika

De kapitalstarka personerna vi pratade om i början av texten är de stora vinnarna. Enligt Dagens Nyheter planerar finansdepartementet skattesänkningar i miljardklassen för de rika, och brytpunkten för statlig inkomstskatt kommer att höjas ordentligt. 

Skattefinansierad verksamhet kommer bli sämre, klyftorna kommer öka. Någon billigare bensin blir det dock inte. 

Men Sverigedemokraternas väljare då? Jo, de lär nog glömmas bort av Kristersson och hans rika kompisar tills nästa gång det är val. Räkna med att det då kommer lanseras en pinsam epadunk-låt som handlar om hur bidragstagare lever i lyx på skattemedel. 

Karl Anders Lindahl är digital strateg och ledarskribent på Aktuellt i Politiken