Jytte Guteland: ”En obeskrivlig chock”

Foto: Danmichaelo

– Det skulle bli fina, ljusa och kära ungdomsminnen. I stället mötte de sin värsta mardröm, säger SSUs ordförande Jytte Guteland om dödsskjutningarna av unga, norska socialdemokrater ute på norska ön Utöya.

Jytte Guteland har ägnat lördagen åt olika former av manifestationer för att hedra offren. Precis som svenska och norska moderpartierna har även det svenska och norska socialdemokratiska ungdomsförbunden nära band.

– Vi träffas på internationella konferenser och samarbetar i olika frågor. De har varit hos oss och hjälpt oss i vår valrörelse och vi har varit hos dem. Många av oss känner massor av medlemmar i AUF, säger Jytte Guteland.

– Det som hänt är en obeskrivlig chock, det är svårt att ta in vilka enorma förluster det här innebär. Det är också väldigt frustrerande, allt man vill är att ge stöd och tröst men det är svårt att ge stöd när något så här ofattbart händer.

Hon påpekar att många av de som förlorat vänner aldrig tidigare konfronterats med döden.

– Och så måste de göra det genom ett sånt här attentat.

Vad betyder det för dig att det händer på en sån här plats, ett läger för unga?

– Det är klart man tänker på hur lika de är oss, man får en insikt i hur skört livet är, det är ett politiskt angrepp, det hotar demokratin.

Hur ser du på att det verkar vara ett politiskt angrepp från en högerextrem person?

– Det är mycket som tyder på att det är ett politiskt angrepp, ett terroristattentat. Jag tycker inte man ska göra skillnad på höger/vänster-angrepp eller religiösa angrepp. Det går inte att förminska vem som utför det, det är handlingen som är vidrig.

-Polisen beskriver det som ett terroristangrepp, då är det det, ett angrepp mot människor.

SSU har snart sin kongress, där du också avgår som ordförande, hur ser du på det arrangamanget nu?

– Jag tänker på två saker: det ena är att inte vika sig, i vårt gemensamma samhälle har vi rätt att organisera oss, rätt att uttrycka åsikter och demonstrera dem. Jag tänker på det Jens Stoltenberg sa att Norge kommer förändras men det ska leda till en fördjupad öppenhet. Det andra är att vi givetvis som vanligt måste ha kontakt med säpo, vi tar allvarligt på säkerhetsfrågor.

– Jag är oerhört stolt över att medlemmarna har visat sånt stöd som de gjort.