Joanna Abrahamsson: Vem lär en 15-åring att skjuta för att döda?

Det finns föräldrar som har förlorat två av sina barn i gängkriget. Så här kan det inte fortsätta. Foto: Brett Hondow.

En död man och en allvarligt skadad kvinna. Det är det tragiska resultatet av fredagens skjutning i en galleria full av folk i Malmö. En 15-årig pojke har nu erkänt brottet. Ett barn som var på rymmen från samhällets vård. Det här är ett gigantiskt misslyckande på så många plan. Och vi måste ställa oss frågan: Vem lär en 15-åring skjuta för att döda?

Hantera vapen är ingen enkel sak i Sverige. Det krävs vuxen ålder, polistillstånd, licens och utbildning. Ändå finns det en hel del illegala vapen i omlopp och någonstans har någon lärt en 15-åring hur man använder en pistol. Det är väl känt att kriminella gäng gärna utnyttjar minderåriga för olika slags ljusskygga uppdrag. Flytta en väska med droger till en adress, agera springpojke med budskap eller bara bevisa sig för att få del av gemenskapen på riktigt. Unga får inte heller lika långa straff och de vuxna gängledarna vill helst leva i frihet.

Vem hjälpte honom på vägen till det katastrofala slutet?

Det här är barn som vuxna i närheten ofta har fått varningssignaler från redan i förskolan. Ibland fungerar samarbetet mellan familj, skola, socialtjänst och polis bra. Man hamnar rätt och kan lägga strulet bakom sig. Tyvärr går det även ibland käpprätt åt helvete. Helgens skjutning i Malmö är ett gigantiskt misslyckande på flera sätt. Samhället har uppenbarligen försökt att få den misstänkte pojken på rätt spår. Ändå kunde han få fram ett vapen, hitta sin måltavla och döda en man. Vem hjälpte honom på vägen till det katastrofala slutet? Var någonstans övar man på att skjuta för att döda? Hur vågar man väl på plats trycka på avtryckaren? Så många frågor utan svar.

Gängkriminaliteten är något alla partier är överens om måste få ett stopp. Magdalena Andersson har det som en av sina tre viktigaste punkter. Straffskärpningar och ökade satsningar på förebyggande insatser har dock ännu inte visat rätt resultat. Samtidigt är det ett långsiktigt arbete som kräver sin tid. Men det är svårt att ha tålamod när Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa.

När skjutningar sker på allmän plats riskerar också förbipasserande att drabbas. Det hände nu i Malmö och i Botkyrka fick tolvåriga Adriana betala med sitt liv när hon för två år sedan råkade befinna sig nära en gänguppgörelse. I Göteborg har två barn dött på liknande sätt. Det finns föräldrar som har förlorat två av sina barn i gängkriget. Så här kan det inte fortsätta. Inte för någon. Inte för offren, inte för deras mammor, inte för de gängkriminella själva. Och definitivt inte för en intet ont anande omgivning som bara vill leva sina liv i trygghet.

Evin Cetin, tidigare politiker och advokat och nu aktuell med en bok på temat, beskrev det knivskarpt i en DN-intervju nyligen: ”Jag kan inte sitta och titta på ännu en kista som hissas ned i jorden.”

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet.