Joanna Abrahamsson: Skydda barn mot våldsamma pappor
I söndags samlades tusentals personer i ljusmanifestationer i Luleå och Linköping för att hedra Tintin. Han var bara åtta år när han nyligen hittades död hemma hos sin pappa efter en infekterad vårdnadstvist. Mannen är nu misstänkt för mord. När en man dödar sitt barn är syftet ofta att på absolut grymmaste sätt hämnas på mamman. Nu måste lagen skärpas så det inte händer igen.
Ungefär 15 kvinnor mördas varje år i Sverige av en före detta eller nuvarande partner. Det dödliga våldet sker många gånger hemma. För den här gruppen av kvinnor är det alltså säkrare att gå ensamma från bussen mitt i natten. Att komma hem däremot är rent livsfarligt.
Kvinnomisshandel skär igenom ålder, geografi, klass, inkomst, utbildning och ursprung
Kvinnomisshandel skär igenom ålder, geografi, klass, inkomst, utbildning och ursprung. Alla kan drabbas och varningssignalerna brukar märkas tydligt. En charmig man blir steg för steg mer kontrollerande. Kvinnan får inte längre ha kontakt med familj och vänner. Raseriutbrott och misshandel blir vardag.
Allra mest riskfyllt är det när en kvinna bestämmer sig för att lämna relationen. Mannen kan inte hantera nederlaget och mördar kvinnan. Barn blir ibland vittnen till att se mamma slås ihjäl.
Det är precis då, när kvinnan gör slut, som samhället behöver vara som starkast
Det är precis då, när kvinnan gör slut, som samhället behöver vara som starkast. Den utsatta kvinnan och medföljande barn måste garanteras en trygg och säker tillvaro. Landets kvinnojourer gör ett enormt jobb för att hjälpa till. Men det krävs mer resurser. Polisen måste få rätt verktyg för att prioritera arbetet mot kvinnofridskränkningar och barnmisshandel.
Socialtjänsten går redan på knäna i stora delar av landet och Kristerssons regering är tyvärr ett rejält sänke för en stabil välfärdspolitik. Kommuner och regioner riskerar att misslyckas med sitt viktiga uppdrag med förebyggande insatser. I slutänden leder det till att fler kvinnor och barn får betala med sina liv.
I fallet med Tintin hade föräldrarna under en lång tid bråkat om vårdnaden. Mamman vann, men pappan fick rätt att träffa sonen ensam några timmar i månaden. Detta trots att Tintin utryckt rädsla för pappan som hade varit våldsam vid flera tillfällen. Flera orosanmälningar gjorde ingen skillnad här.
Många barn lever dagligen under den stress och press som mäns våld resulterar i
Fallet med Tintin är inte unikt. Många barn lever dagligen under den stress och press som mäns våld resulterar i. Misshandel av kvinnor och barn hänger tyvärr tätt ihop.
Därför är riksförbundet för kvinnojourer Unizons krav på lagändring så avgörande. En föreslagen lex Tintin skulle innebära att det inte längre skulle vara tillåtet med ett påtvingat umgänge med en förälder som är dömd för våld mot mamman eller på andra sätt orsakat rädsla hos barnet.
Låt nu inte barns bästa hamna i långbänk. Samla er därför alla riksdagspartier och se till att en lagskärpning blir till så snart som möjligt. Tintins tragiska öde får inte drabba fler.
Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet