Joanna Abrahamsson: Det är roligt att tycka olika

I Sverige tycker man lika. Annars blir det dålig stämning. Just därför behövs de nya formaten med oliktänkande i debatt.

Vill man överdriva en aning så finns det några saker svenskar avskyr: När någon tränger sig i kön, uppenbara brott mot jantelagen och att tycka olika.

På middagar vill man gärna hålla med varandra. Både i stort och smått. Ha samma politiska åsikt även om man helst inte pratar politik alls. Men ändå ha en magkänsla av att man faktiskt tycker samma om både Mellanöstern och det lokala fotbollslaget. Det blir så jobbigt annars. Om någon skulle ens försöka debattera i sociala sammanhang leder det förmodligen till en besvärlig tystnad. Och så vill man ju inte sluta en trevlig kväll.

I en del andra länder är debatt däremot en konstform som gärna utövas privat bortom de politiska arenorna.

I en del andra länder är debatt däremot en konstform som gärna utövas privat bortom de politiska arenorna. Argumenten flyger runt i rummet och alla försöker briljera med sin vinkel. Kvällen både börjar och slutar i skratt och gemenskap. Här har Sverige något att inspireras av.

Aftonbladets ledarsida samarbetar sedan länge med den tidigare aktiva moderaten Ulrica Schenström. I deras podd hör man ofta henne gnabbas med resten av gänget som är oberoende socialdemokratiska. Uppfriskande för lyssnarna och samtidigt alltid med stor värme.

SVT lanserade nyligen Teodorescu & Suhonen där de gamla retoriska slagskämparna Alice och Daniel tillsammans leder programmet. Varje avsnitt har en aktuell politisk fråga på bordet. Experter är inbjudna och sen lotsar Alice och Daniel, fortfarande med sina politiska ideologier som tydlig kompass, tittarna igenom debatten.

Ganska befriande när public services programledare återkommande anklagas för att vara partiska än hit än dit. Teodorescu och Suhonen är vandras totala motpoler och det ger debatten mer nerv. Faktum är att båda är lugnare i detta format än i vanliga debatter där de kanske får tre minuter var på sig. Det vinner tittarna på.

På instagram och tiktok har S-debattören Lina Stenberg och konservativa Carolin Dahlman startat programmet Osams. En gång i veckan ger de sig på ett ämne kort och rappt. Och ibland är de faktiskt också överens i samhällsfrågor, men med helt olika ingång och argument. AiP kör ett liknande koncept, ”Duellen”, fast med fler personer.

Många är vänner över partigränserna för att man delar tjusningen för politik.

Politiskt intresserade personer har mycket gemensamt. Det är därför Almedalen fungerar så bra år efter år. Där får den här gruppen nördar träffas. Allt annat än obekväm tystnad uppstår. Många är vänner över partigränserna för att man delar tjusningen för politik.

Ju fler format där oliktänkande kan mötas desto bättre. Svenska folket får långsamt inse att det går alldeles utmärkt att umgås över åsiktsgränserna. Det kan snarare vara riktigt roligt och spännande att tycka olika. Kanske kan man till och med lära sig något nytt eller byta åsikt på kuppen?

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i Regeringskansliet och EU-parlamentet