Joanna Abrahamsson: Bra, bättre, Boden

I Boden gjorde Socialdemokraterna ett succéval i år. Foto: Shutterstock.

Visa vilken framtid vi vill skapa, arbeta aktivt med kommunikation och satsa på tillväxt i hela kommunen. Så lyder framgångsreceptet för kommunalrådet Claes Nordmark i Boden. Där fick Socialdemokraterna 48,2 procent av rösterna, en ökning med hela 14 procentenheter sedan valet 2018.

Man får resa tillbaka i tiden till slutet av 1960-talet när Socialdemokraterna senast nådde siffror på närmare 50 procent nationellt. Sedan har det långsamt klättrat neråt. Claes Nordmark-effekten är därför något att lära sig av. Han säger själv att han syns i hela Boden, både på fysiska möten och via sociala medier, arbetar aktivt med kommunikation, visar på framåtanda och vågar vara visionär och peka ut en positiv framtid. Minst lika viktigt är att leverera resultat. Sådant märker väljarna.

En annan avgörande del är mötet med människor. Det går inte att underskatta. Där har kommunalråden försprång. Det är lättare att skapa en relation med folk om man bor i en mindre kommun jämfört med en storstad. Claes är igenkänd och tar gärna snacket där det behövs; på idrottsarrangemang, kulturkvällar, företagsfrukostar i hela kommunen och verksamhetsbesök. Det ska vara lätt för bodensarna att komma fram och prata med sitt kommunalråd.

Det är uppenbarligen möjligt att göra nästintill storslam.

Den aktiva närvaron spelar roll. Även missnöjda väljare får tid att lyfta sina frågor. Claes är noga med att lyssna in och har en dialog om hur problem kan lösas. Samtidigt som han inte ger falska eller orimliga förhoppningar. Den här typen av relationsskapande gör skillnad.  

Socialdemokraternas eftervalsanalys är alltid relevant och förmodligen ännu mer detta märkliga år när partiet ökade från förra valet men ändå tappade regeringsmakten.

Kiruna, Solna och Borgholm ligger också i topp på listan på kommuner där S ökade mest. Vitt skilda geografiskt och storleksmässigt alla tre med olika förutsättningar. Men på något sätt har de ändå knäckt koden. Det gör det hela så extra spännande och intressant. Gott ledarskap och förtroende betyder mycket, men politik är också förslag på lösningar och beslut. Som sedan blir konkreta leveranser för vanligt folk. Framgångssagorna ger hopp och inspiration om bättre resultat till andra kommuner och landet i stort. Det är uppenbarligen möjligt att göra nästintill storslam.

För att få fler att nå Bodens siffror behöver Claes och de andra kommunalråden i succékommunerna användas internt och det snart. För partiet är de en guldgruva att ösa ur med kunskap, erfarenhet och praktik om hur man faktiskt vinner val med mycket goda marginaler. Helt enkelt en alldeles egen expertpanel för eftervalsanalys men även inför arbetet med valrörelsen 2026.

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet.