Joanna Abrahamsson: Barnen drabbas utan alkoholmonopol

Att värna alkoholmonopolet handlar om att skydda barn i utsatta familjer, skriver Joanna Abrahamsson.

Lagom till sommartorkan kom så en spritnyhet. En näthandlare får fortsätta sälja vin till svenska kunder efter ett avgörande i Högsta domstolen. Början till slutet för Systembolaget tycker Timbro och höjer en skål. IOGT-NTO och Socialdemokraterna oroar sig i stället för folkhälsan. Men glöm inte barnen.

Systembolaget är inte som andra butiker. Begränsade öppettider, ålderskontroller och aldrig några extrapriser. Kylda drycker till spontanförsäljning i värmen finns inte på kartan. Det finns orsaker till det. Mindre tillgång till alkohol ger bättre folkhälsa. I befolkningen ingår även barn i familjer med alkoholproblem. Systembolaget informerar om risker och säljer därför med ansvar. Personalen är kunniga på sortimentet. Fråga om vilket vin som passar bäst till grillad tonfisk och du får svar.

Men målsättningen med svensk alkoholpolitik är alltid att begränsa konsumtionen.

När Systembolaget i början av 1980-talet började med lördagsstängt minskade omhändertagande för fylleri, lägenhetsbråk och misshandel direkt. Färre barn fick ont i magen på lördag eftermiddag. Många kvinnor kände sig tryggare. Övriga kunde planera sina inköp på vardagar. En lätt uppoffring i solidaritet med utsatta kvinnor och barn.

Som detaljhandelsmonopol har Systembolaget behövt balansera mellan service för breda grupper i befolkningen och det sociala ansvarstagandet gentemot de som drabbas av alkoholens baksidor. Trots återinfört lördagsöppet är monopolets andra begränsningar viktiga.

Systembolagets ansvarsfulla försäljning får en osäker framtid

Nu står svensk alkoholpolitik inför ett allvarligt hot. En Danmarksbaserad nätvinhandlare har fått rätt av Högsta domstolen att leverera och sälja vin direkt till svenska kunder. Domslutet är prejudicerande och innebär att EUs fria rörlighet för varor sätts över Sveriges alkohollag. Tillgången på alkohol i Sverige riskerar att öka explosionsartat. Till priset av att Systembolagets ansvarsfulla försäljning får en osäker framtid.

Marknadsliberala tankesmedjan Timbro kallar domen fantastisk. De ser framför sig fler företag som kan erbjuda paketlösningar för mat och alkoholdrycker. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO varnar i stället för allvarliga följder för folkhälsan.

Lena Hallengren (S) ser domen som ett hot mot Systembolaget och kräver att regeringen täpper till hålen i lagstiftningen. Socialminister Jakob Forssmed (KD) medger att det kanske blir åtgärder framöver.

Här finns alltså en chans för regering och opposition att kroka arm. Frågan är dock om Moderaterna och Sverigedemokraterna är beredda att ta strid för Systembolagets viktiga monopol?

Systembolaget spelar en avgörande roll för folkhälsan – men också för att skydda utsatta barn

Vuxna människor som dricker lagom klarar av att handla sprit på ett ställe med rimliga öppettider. Systembolaget spelar en avgörande roll för folkhälsan – men också för att skydda utsatta barn. Fri handel, fler alkoholföretag och mindre förmynderi kan inte väga tyngre än solidariteten med de tusentals personer som växer upp i alkoholisthem.

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet