Jenny Åkervall: Det handlar om att tysta oppositionen

Moderata ungdomsförbundet, Muf, riskerar alltså att bli av sitt statliga bidrag om 2,3 miljoner kronor på grund av misstänkt röstfusk.

Rapporterna om att Mufs ordförande ska ha försökt köpa röster för att påverka valet av ordförande i Jämtland, har nu fått den ansvariga myndigheten Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, att stoppa alla utbetalningar. Muf kan till och med bli återbetalningsskyldiga. 

Myndighetsbeslutet från MUCF innehåller svidande kritik. I ett stycke skriver man:

”Det är dock ytterst problematiskt att er ordförande, som är förbundets främsta företrädare, har försökt köpa röster för att påverka valet av ordförande i distrikt Jämtland. Att som företrädare för en organisation, sett till den ställning denne har inom verksamheten, försöka påverka medlemmarnas inflytande anser MUCF strider mot villkoret om demokratisk uppbyggnad.”

Köpa en lott eller köpa en röst? I högerns ögon är S-lotterierna uppenbarligen ett större demokratiskt problem.

Beskedet kommer efter en tid då den SD-kontrollerade högerregeringen lagt oproportionerligt mycket kraft på att misstänkliggöra – och till slut även bestämt sig för att använda sin politiska makt för att sätta stopp för – Socialdemokraternas finansiering via ett sedan länge etablerat partilotteri.  

Köpa en lott eller köpa en röst? I högerns ögon är S-lotterierna uppenbarligen ett större demokratiskt problem. Från moderatledningen är det i alla fall nu påfallande tyst om Mufs röstköpsskandal. 

Det skulle vara lätt att känna skadeglädje över händelseutvecklingen. Om det inte vore för att regeringens beslut att försöka förbjuda partilotterierna är något så oerhört. En fråga som faktiskt kan vara helt avgörande för politikens framtid i Sverige. Beslutet är så uppenbart pådrivet av Sverigedemokraterna och syftet så uppenbart att skära av en viktig finansiering för det största oppositionspartiet. 

Till och med liberala ledarsidor som den på Dagens Nyheter har protesterat: ”Drivs förändringarna igenom innebär det en enorm förflyttning i svensk politik. Normerna för vad riksdagsmajoriteten får göra mot minoriteten förändras i ett nafs.”

Också ledande moderater har protesterat mot lotteriförbudet. Enligt uppgift till AiP var det svårt att hitta en utredare kring partilottförbudet och det sägs att det mest är finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och SD som varit pådrivande i frågan, övriga i regeringen är emot.

Faktum kvarstår. Högern krokar arm med SD och högerpopulismen och försvårar allt de kan för det största oppositionspartiet. I slutänden handlar det om att tysta oppositionen. SD har varit helt öppna med att syftet är att korta Socialdemokraternas förstamajtåg.

Beslutet är så uppenbart pådrivet av Sverigedemokraterna och syftet så uppenbart att skära av en viktig finansiering för det största oppositionspartiet.

Vad väntar härnäst? Står MUCFs generalsekreterare Lena Nyberg måhända näst på tur för att få focken? Det skulle ligga i linje med en annan av regeringens antidemokratiska strategier: att städa ut Myndighetssverige och göra sig av med oönskade generaldirektörer. Också ett tilltag pådrivet av SD. 

Inget förvånar snart längre om vad SD och regeringens är kapabla till att göra för att klamra sig fast vid makten.