Jakten på nästa S-ledare inledd

När Stefan Löfven 12 januari 2012 valdes till partiordförande var det Elvy Söderström, hemifrån Örnsköldsvik, som symboliskt höll i klubban. Nu ska hon som ordförande i valberedningen leda arbetet med att hitta Löfvens efterträdare.

AiP talar med Elvy Söderström ett dygn efter Stefan Löfvens överraskande avgångsbesked. Den elva personer starka valberedningen har hunnit ha ett första möte. Prio ett är att ge partiorganisationerna hållpunkterna och ramarna för nomineringsprocessen inför partikongressen 3–7 november i Göteborg.

– Vi hade ett kort möte där vi fastställde nomineringsstopp. Vårt uppdrag nu närmast är att formulera nomineringsanmodan. Vi återkommer med mer detaljer då, säger Elvy Söderström.

Partidistriktens nomineringar ska vara valberedningen till handa senast den 1 oktober.

Hon vill inte så här tidigt, innan valberedningen har hunnit prata ihop sig, sätta upp några konkreta kravspecifikationer på nästa partiordförande.

Men hon talar desto tydligare om Stefan Löfvens ledarskap som ett föredöme.

– Det jag tycker är viktigt för en ledare är att lyfta andra. Stefan har verkligen låtit andra få ta ansvar och synas. Det ledarskapet har bidragit till att vi nu har fler kandidater än tidigare.

Medan Stefan Löfven och Håkan Juholt båda var överraskningar utan tidigare regeringserfarenhet är det nu främst sittande ministrar med korta startsträckor som nämns i spekulationerna.

Stefan Löfven valdes under mycket speciella omständigheter, där det verkställande utskottet ledde processen. Dessutom fanns den konfliktfyllda processen kring valet av Håkan Juholt på näthinnan. Då restes krav om en öppnare process i framtiden.

– För det första är intresset enormt stort för vem som ska bli Socialdemokraternas ordförande. Det är många som ringer. Det är många som skriver. Det tycker vi är bra. Det är inte bara partiets medlemmar. Men vill man vara med och påverka då ska man bli medlem i partiet säger Elvy Söderström.

– Vi har en trygg ordning inför kongresserna. Det diskuteras i S-föreningar, man skickar det till partidistriktet, och så tas det vidare. När man pratar om att det ska vara öppet, så tycker jag att vi har en öppen process. Den enda gången jag har upplevt att det var väldigt slutet var när Håkan Juholt skulle utses.

Intresset för partiledarvalet är enormt.

– Det har ringt, ringt och ringt. Jag var med på Runö och åkte sedan SJ:s snabbtåg hem till Örnsköldsvik. Jag hade fått biljett i en tyst kupé. Det var skönt, då kunde jag inte svara när alla ringde.

Partiledarskiften brukar skötas på extra- eller mellankongresser. Partiledare brukar avgå direkt efter förlustval, som Göran Persson 2006, eller mitt i mandatperioden, som Ingvar Carlsson 1996. Att få tillträda i regeringsställning är en fördel.

Det osäkra parlamentariska läget bidrog till att Stefan Löfven först nu i sommar landade i sitt beslut. Därmed blir ordinarie kongress nu även ett partiledarval.

Även nu finns speciella förutsättningar; ett nytt högerkonservativt block, tappade väljare i LO-kollektivet, gängkriminaliteten och klimatutmaningen. På kort sikt finns den osäkra budgetprocessen i höst, samtidigt som en partiledare väljs för att leda partiet på längre sikt.

– Det är klart att det viktigt att det är Socialdemokraterna som har statsministerposten. Ska vi kunna värna välfärden och kunna få hela Sverige att leva så är det viktigt, säger Elvy Söderström.

Tittar man på Stefan Löfvens tid som partiledare och de kriser han har tvingats hantera, terrordåd, pandemi och migrationskris – detta med ett historiskt svårt parlamentariskt läge och nya politiska skiljelinjer –så ger det en bild av uppdragets komplexitet. Samtidigt som det i den interna debatten ofta efterlyses mer av klassisk socialdemokrati.

Opinionsläget och den begränsande parlamentariska matematiken är tuffa utmaningar för en ny S-ledare – när ”partier spelar Fia med knuff om Sveriges framtid”, som Elvy Söderström säger om regeringskrisen.

Hon vill dock lyfta möjligheterna för en ny partiledare, att bygga vidare på det som Löfven lämnar efter sig.

– Han och regeringen har bidragit till en ekonomi som gör att man kan satsa mer på välfärden. Vi ser nu den gröna revolutionen i norra Sverige – tusen miljarder är planerade och ska investeras. Det leder till tusentals jobb. Men det skrivs inte så mycket om det.

Den politiska framtid som både Göran Persson och Stefan Löfven, omställningen, har pratat om är nu på genomförandenivå för nästa partiledare.