”Jag är stolt över att vara en del av det här landet”

På torsdagen den 29 juni talar Magdalena Andersson i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett älskat Sverige som behöver försvaras på olika sätt och tilliten mellan människor som det som håller ihop allt var det bärande temat i Magdalena Anderssons partiledartal på söndagskvällen.

Sverige och den svenska sommaren. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson höll ett personligt tal i Almedalen på söndagskvällen.

– Kanske är det kontrasten till ruggiga novembermornar som gör att vi varje sommar blir lika nyförälskade i vårt eget kand: i ljuset, i det sena nattbadet, i ängen full av prästkragar, blåklockor och smörblommor. Jag älskar vår besatthet av soltimmar, badtemperaturer och grilltips. Men det är större än så. Jag älskar Sverige – och jag är stolt över att vara svensk.

Så inledde Magdalena Andersson sitt tal inför ett folkhav som sträckte sig så långt bort att det faktiskt var svårt att se var det tog slut. Detta efter att artisten Klara Klingenström, född i Visby, bland annat framfört sin stora hit ”Behöver inte dig i dag”.

I sitt tal poängterade Magdalena Andersson sina och regeringens tre prioriteringar:

  • Ta tillbaka kontrollen över välfärden.
  • Öka takten i klimatomställningen.
  • Vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa det grova våldet.

Hon hade tidigare under dagen hållit en pressträff där hon meddelade att Socialdemokraterna nu växlar upp arbetet för en stark svensk skola och mot vinstuttag ur skolan. Detta genom att man nu kommer att lägga tre förslag: vinstförbud, förbud mot nya religiösa friskolor samt ett nationellt urvalssystem till skolan.

Magdalena Andersson delade med sig berättelser om sin mamma Birgitta. Alla gånger som människor kommit fram till henne och bett henne hälsa till sin mamma. De har alla varit gamla elever till hennes mamma.

– De säger: tacka din mamma för att hon trodde på mig. Tacka Birgitta för att hon förstod att jag hade det tufft hemma. Tacka henne för att hon uppmuntrade mig att läsa vidare.

Bärande i Magdalena Anderssons tal var tilliten. Den som gör att man ställer upp för varandra, att man lämnar nyckeln till grannen för att få blommorna vattnade när man åker på semester. Att man hjälp åt med att sälja kakor så att alla i barnens fotbollslag kan åka på turnering. Och i ett större perspektiv, att vi betalar skatt så att alla kan få hjälp med förlossning, strålbehandling och insulinsprutor.

Det är när den tilliten brister, genom att människor erfar konsekvenser av segregationen, genom att välfärden utnyttjas för vinstintressen, det är då det börjar bli farligt.

– Jag och många med mig är beredda att kämpa för Sverige. Det behövs. Vi står inför större problem än på många år, sa Magdalena Andersson och syftade på, förutom kriminalitet och välfärdskapitalister, det krig som Ryssland startat bara några mil bort från Sveriges gräns och på de klimatförändringar som pågår här och nu.

Magdalena Andersson skriver autografer till unga fans efter talet. Foto: Maria Persson/AiP

Hon betonade vikten av valet som nu bara är drygt två månader bort. Risken för den mest högerkonservativa regering Sverige haft i moderna tid finns.

– De högerkonservativa säger sig värna vårt land. Men i själva verket attackerar de just det som vi älskar med Sverige. Och vänner, det är därför höstens val är så avgörande.

Magdalena Andersson betonade att det som står på spel är vilka värderingar som ska genomsyra Sverige.

– Den tillit och sammanhållning som genomsyrar vårt svenska samhälle är resultatet av en lång politisk kamp. Vi socialdemokrater har kämpat för de värderingarna årtionde efter årtionde. Och nu, 2022, tar vi kampen igen. Valet i höst är ett val om Sverige – för Sverige.