Inte riktigt en kommunal bank – men en ny lösning 

Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef, Malin Lindh, projektledare och Mathias Lindquist, kommunalråd (S). Foto: Munkfors kommun

I Munkfors har S länge drivit frågan om att det måste finnas en lokal bank. Kommunen kan inte själva starta en bank men inspirerade av Norge har kommunalrådet Mathias Lindquist (S) bestämt sig för att tänka utanför boxen.

– Allt började egentligen 2016, Nordea la ned ett stort antal kontor i Värmland och hela Sverige. Sedan 2017 la Swedbank ned här, 2019 la Arbetsförmedlingen ned sitt fysiska kontor och sedan 2021 har Handelsbanken fortsatt med den här nedläggningen av kontor, säger Mathias Lindquist.

Han har länge varit drivande i nätverk för att få ut bankerna på landsbygden och är stolt över att Värmlands ombud på partikongressen var med och fick till en skrivning i Socialdemokraternas handlingsprogram om att öka banknärvaron i landet.

– Vi ser att när vi inte har en lokal bank som kan den lokala arbetsmarknaden så blir det så att våra företagare inte får lån och kredit i samma utsträckning. Det finns inte personal med kunskap om arbetsmarknaden på orten som kan se potentialen i projekten när allt är centraliserat.

En studieresa några mil västerut över landsgränsen till Norge blev en ögonöppnare för hur saker kan göras annorlunda.

– Där resonerar de som så att finns det en internetuppkoppling så kan du ha ett bankkontor, det finns till exempel bankkontor på Svalbard.

Tanken att skapa ett servicekontor där medborgare kan få hjälp med allt från bygglov till jobbsökande och bankärenden växte fram. Samtidigt öppnade sig möjligheten att få köpa loss en lokal med centralt läge, bredvid riksvägen och resecentrum. Men idén stötte på patrull i kontakten med Tillväxtverket i jakten på pengar att söka till projektet. Det passade inte in i deras ramar.

– Det som jag önskar är ju att Tillväxtverket någonstans inte vart så otroligt fyrkantiga i sina ansökningar.

Projektet drog ut på tiden. Men sedan avsatte regeringen 300 miljoner under tre år till 88 kommuner med särskilda utmaningar och där kvalade Munkfors in eftersom de är en kommun med under 9 000 invånare.

– Det kom som en skänk från ovan och nu har vi kunnat anställa en projektledare och är i startgroparna för att dra igång, alla papper för att köpa lokalen är klara.

I lokalen finns redan en restaurang som hyr in sig vilket Mathias Lindquist ser som en fördel eftersom det möjliggör för flera möten mellan personer som söker sig till servicecentret.

– Det handlar inte bara om bankmöjligheter. Till exempel var jag på ett möte igår och träffade vår hembygdsgård som är Sveriges största och som nu ska starta upp sin verksamhet efter pandemin. De behöver 20 säsongsanställda, men var ska de hitta dem när arbetsförmedlingen inte finns på plats?

Svaret på detta kommer i framtiden vara det nya servicecentret hoppas Mathias Lindquist.

– Sen håller vi på att leta för att få in mäklare där och varför skulle inte kommunens bygglovsavdelning sitta där?

Exakt vilka verksamheter som ska in är inte spikat men både kommunala verksamheter och näringslivet ska mötas.

Det är bra med digitala lösningar men jag blir nästan skogstokig över den övertro som finns att allt ska gå att ersätta med det digitala.

– Det är bra med digitala lösningar men jag blir nästan skogstokig över den övertro som finns att allt ska gå att ersätta med det digitala, man glömmer bort människorna.

En fysisk bank är alltså väldigt högt på listan för Mathias Lindquist när det gäller verksamheter som inte kan vara helt digitala utan behöver närvaro. Men exakt i vilken form det blir i kommunens nya lokal är inte bestämt.

– Det är ju ingen hemlighet att vi gärna ser en lokal sparbank i och med att lokala sparbanker, enligt vår och min mening, har kvar grundtanken och grundidén att man ska vara med och bidra till samhällsutvecklingen, säger Mathias Lindquist som hoppas att andra kommuner ska ta efter Munkfors idé i framtiden.