Krönika: Ingen ska lämnas efter

Foto: Jens Ohlsson

Och så blev det Första maj igen. Solen sken över oss när jag liksom tidigare år inledde dagen med första majfirande och tal på Poseidons torg i Haninge för att sedan gå i förstamajtåget från Humlegården till Norra Bantorget med kamrater från hela Stockholm.

Första maj är en dag då vi rättmätigt ska tillåta oss att vara stolta över arbetarrörelsens historiska segrar. Men vi får inte fastna i självgodhet. Vårt samhällsbygge är långt ifrån färdigt.

I dag leder socialdemokraterna regeringen och socialdemokrater är med och styr i nästan 200 av Sveriges kommuner. Det innebär stora möjligheter för oss att staka ut en ny riktning för Sverige och skapa praktisk förändring i människors liv.

Vi har tagit oss an den uppgiften. Det går bra för Sverige just nu. Regeringen har ersatt skattesänkningar med investeringar.

På samma sätt går det bra för Haninge. Vi växer i rekordfart och allt fler människor och företag väljer att flytta till vår kommun. Nybyggnationen av bostäder är, per capita, den högsta i Stockholms län. Resultaten i skolan går stadigt uppåt och arbetslösheten sjunker.

Att Haninge växer och utvecklas är självklart positivt och hade jag varit moderat hade jag sannolikt varit nöjd vid det här laget. Men vi socialdemokrater har en uppgift som är svårare än högerns. Vårt löfte om att skapa ett bättre samhälle för alla, och inte bara för några få, förpliktigar.

När vårt samhälle utvecklas ska ingen lämnas efter, utan varje individ ska ges möjligheter att växa och känna livskvalitet och delaktighet. Här i ligger en av de största utmaningarna för såväl mig som kommunstyrelseordförande i Haninge som för Sveriges regering och andra socialdemokratiska kommunföreträdare. Vi har påbörjat arbetet med att bygga ihop både Haninge och Sverige. Men vi kan inte vara nöjda än.

Ytterligare investeringar och kompetenssatsningar måste till för att säkra framtidens välfärd. Vi måste ta krafttag mot den långvariga arbetslösheten och se till att alla våra barn och unga går ut skolan med de kunskaper de behöver för att möta morgondagens samhälle. Vi måste bygga fler bostäder och särskilt prioritera byggandet av hyresrätter som många kan efterfråga.

När det går bra för Sverige är det vårt ansvar att se till att det växande välståndet kommer alla till del.

Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande Haninge (S)

Spara

Spara

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.