”I Ukraina ser man Sverige som en stor vän”
En förödelse svår att ta in men också en otrolig motståndsvilja. Det är några av de saker som den socialdemokratiske riksdagspolitikern Anders Österberg berättar om efter ett fyra dagar långt besök vid den tidigare fronten i norra Ukraina.
– Det här är berättelser som måste komma ut. Ukraina ser Sverige som en stor vän och med ännu större potential.
Anders Österberg, socialdemokratisk riksdagspolitiker, är första svenska politiker att besöka Ukraina sedan Ryssland invaderade landet 24 februari.
Nyss hemkommen från fyra dagar vid bland annat den tidigare fronten i norra Ukraina berättar Anders Österberg för AiP om hur han under ett besök i Polen fick chansen att korsa gränsen och tog den.
– Jag var på ett möte i Polen och fick möjlighet att åka in i Ukraina.
Anders Österberg räknar upp ortsnamn som för de flesta svenskar tidigare inte sa så mycket, men som nu skapar fruktansvärda bilder av förstörelse, döda människor, övergrepp, tortyr, krigsbrott: Bucha, Makariv, Irpin, Borodjanka.
– Jag pratade med frontsoldater, men också med människor som gav sina vittnesmål.
Anders Österberg berättar hur han i Irpin träffade en man som kom fram och sa: ”Jag heter Magnusson. Visst är det ovanligt för att vara ukrainare?”
– Hans farfar var svensk och hade bott i Sankt Petersburg i Ryssland, men hade avrättats. Nu berättade han hur hans mamma hade bränts till döds när de ryska soldaterna hade skjutit rakt in i hennes lägenhet med artilleri. Han hade med sig sin son och två döttrar nu. Den ena dottern var så traumatiserad att hon inte längre kunde prata.
Han var boksamlare före kriget, men hela hans boksamling hade brunnit upp.
Anders Österberg berättar vidare om en man som heter Ivan. En vanlig ukrainsk man som anslutit sig till militären vid hemmafronten. De träffades vid mannens tidigare hem, en femvånings byggnad, nu helt raserad där inte ens taket fanns kvar på huset.
– Han var stor boksamlare före kriget, men hela hans boksamling hade brunnit upp. Allt som fanns kvar var aska. Men han sa att ”tack och lov så lyckades jag sätta min familj i säkerhet”. Nu kom han tillbaka två gånger i veckan för att mata alla herrelösa hundar och katter. Men hela kvarteret är borta.
Anders Österberg fick möjlighet att besöka fronten både vid Bucha och Irpin där ryssarna har lidit nederlag. I spåren av detta är förstörelsen total. Ryssarna har plundrat områdena på allt som de har kunnat ta med sig när de retirerat.
– Det har dessutom förekommit stora mängder av sexuellt våld mot både kvinnor och män där kvinnor har våldtagits till döds. Detta är nu under utredning. Det har varit många skjutningar mot civila. Man begraver 15–20 personer varje dag på kyrkogården i Bucha. Man räknar med att 70 procent av dem som dödats har skjutits på nära håll i huvudet med pistol, berättar Anders Österberg.
Även om de ryska soldaterna har lämnat är spåren många, inte minst på grund av alla de minor som de planterade ut innan de drog sig bakåt. Ryssarna har minerat i princip allt: fält, hus, lekplatser.
– Ett område ungefär lika stort som Österrike är minerat. Det finns lantbrukare som har försökt att så på sina åkrar men som har dött när deras traktorer eller de själva råkat komma åt en mina.
Trots en förödelse så stor att den inte går att greppa vittnar Anders Österberg om en lika stor motståndskraft från det ukrainska folket och från den ukrainska militären.
– De sa till mig att ”vi ses i Stockholm efter segern”. Jag träffade en av ministrarnas sekreterare och hon sa att hon vägrar att leva under förtryck igen. ”Jag levde under Sovjetunionen och jag kommer aldrig mer att leva under förtryck. Vi kommer att kämpa till vi dör, men vi kommer att vinna kriget”.
– Även om de jag träffat i Bucha, Makariv, Irpin, Borodjanka är lättade över att de slagit tillbaka ryssarna är de nu otroligt nervösa över vad som händer i öst.
Anders Österberg har sett hur både i kommunfullmäktige och hos fackliga organisationer har man ställt om sin verksamhet till att samla in material som man kan skicka till soldaterna vid fronten. Han har även besökt en lokal som i dag har gjorts om till att vara en fabrik som framställer drönare med hjälp av frivillig arbetskraft.
Anders Österberg fick möjlighet att träffa flera ukrainska ministrar, bland annat digitaliseringsministern, samordningsministern samt vice försvarsministern och vice inrikesministern. Alla vittnade om samma sak: fler tunga vapen behövs för att slå tillbaka anfallet.
– De är väldigt tacksamma för Ann Linde och för att Sverige har satt igång utredningar av krigsbrott. De efterfrågar fler sanktioner och åtgärder riktade mot rysk olja och gas.
En soldat i Bucha kom fram till mig och sa att han ville prata om SKR.
Både de politiker och de frontsoldater som Anders Österberg har träffat och pratat med har lyft frågan om återuppbyggnaden av Ukraina men också det kommunala självstyret.
– En soldat i Bucha kom fram till mig och sa att han ville prata om SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, reds. anm.). Jag sa ”va?” och han svarade ”ja, de är jättebra”. Det handlade helt enkelt om vikten av kommunalt självstyre. Det är bra om pengar finns på lokal nivå för då undviker man korruption men också att lokala initiativ blir enklare. Det finns en stark tro på framtiden.
Anders Österberg har träffat även hbtq-soldater som var väldigt tydliga med att under en rysk ockupation hade de aldrig kunnat få verka.
– De sa att de inte bara försvarade sitt territorium utan även sina värderingar.
Uppskattningen från ukrainsk sida av att parlamentariker kommer på besök eller att andra högnivåmöten sker är total. Solidaritet i praktiken är otroligt viktigt. Frågan är inte heller ny för Anders Österberg. Från dag ett av kriget har han hållit cirka tio offentliga anföranden, varav ett par riksdagen.
– Folk i Ukraina uppskattar väldigt mycket Sverige. Inte bara för stödet vi ger här och nu utan också för det långsiktiga samarbete vi har. Många nämnde särskilt Ann Linde och hennes arbete. Men man sa också att man behöver fler vapen, tunga vapen, och också fler sanktioner. Man säger att Sverige är en stor vän och med ännu större potential, säger Anders Österberg och tillägger:
Även här hemma måste vi vara på vår vakt.
– Det är med en otrolig brutalitet som ryssarna farit fram. Även här hemma måste vi vara på vår vakt. Många sa att de fått en dyrköpt läxa 2014 för att de inte var beredda. Man varnade oss svenskar att vi måste vara förberedda på all rysk propaganda som sprids.
I Kyiv fungerar nu livet, trots att allt är förändrat, med normala inslag.
– I Makariv hörde vi slag av hammare när människor reparerade sina hus. Samtidigt kan människor säga saker som att: ”det här huset har vi inte kunnat öppna för här finns fortfarande massor av döda kvar i rasmassorna”. Man räknar med att dödstalen kommer att stiga ju fler hus man tar sig in i.
De berättelser som Anders Österberg nu delar med sig i både ord och bild vill han ska spridas så att alla förstår vad som händer.
– Det är otroligt viktigt att de här berättelserna kommer ut nu. Jag är sedan 20 år god vän med Ukrainas före detta biträdande justitieminister och var på besök hos honom när människor ringde honom och undrade om han hade besök av en svensk parlamentariker. De ville att vi skulle komma och se hur det ser ut vid den tidigare fronten i Bucha. Man tackade så jättemycket för alla vapen och att de kommit så snabbt. Man var också väldigt glad att få besök av en svensk och sa att det var det första besöket från Sverige.
Nu kommer Anders Österberg dels att skriva en rapport till utrikesdepartementet, dels i morgon torsdag i en biståndspolitisk debatt i riksdagen väva in vad han har fått veta och sett. Han ska även använda berättelserna i ett folkbildande arbete när han besöker fackliga organisationer i Sverige under våren.
– Ukraina strider inte bara för sitt land, utan för allas våra värderingar, avslutar Anders Österberg.
Fotnot: AiP har valt att använda sig av den ukrainska stavningen av geografiska namn.