Hyllningar för Jacinda Ardens ledarskap i Nya Zeeland

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern från Labour-partiet har fått beröm för sitt sätt att hantera terrordådet i Christchurch då en högerextremist från Australien mördade 50 muslimer, och skadesköt många fler, i två moskéer.

– Det här är en av Nya Zealands mörkaste dagar, sa Ardern efter dådet.

– Många av dem som har påverkats direkt av skjutningen kan vara migranter, de kan till och med vara flyktingar. De har valt att göra Nya Zealand till sitt hem och det är deras hem. De är vi. Den person som har begått detta våldsdåd mot oss är det inte. De hör inte hemma i Nya Zealand.

Sedan massmordet på fredagen har hon bland annat träffat muslimska ledare i Christchurch och lovat att regeringen ska skärpa vapenlagarna.

Jacinda Ardern blev premiärminister efter valet i september 2017. Labour hade då suttit i opposition sedan 2008. Partiet fick cirka 36 procent i valet och bildade koalition tillsammans med det nationalistiska partiet New Zealand First.

Hon hade blivit vald till partiledare så sent som 1 augusti samma år, efter att dåvarande partiledaren lämnade på grund av dåliga opinionssiffror. Labour fick en kraftig skjuts i opinionen med henne som partiledare.

Jacina Ardern är i dag 38 år, Labours yngsta ledare någonsin och världens yngsta kvinnliga regeringschef. Hon har varit parlamentsledamot sedan 2008. Juni 2018 blev hon den andra sittande regeringschefen i världen att föda barn medan hon innehar ämbetet, en dotter som fick namnet Neve Te Aroha Ardern Gayford.

Faktum är att det bara gick sju timmar innan Ardern som partiledare första gången fick frågan i media om hon planerade att skaffa barn, och vid ett tillfälle under valrörelsen röt hon till och påpekade att det inte är acceptabelt för arbetsgivare att kräva att kvinnor ska svara på om de tänker skaffa barn.

Jacinda Ardern är inte den första kvinnliga Labourledaren. Helen Clark var partiledare 1993–2008 och premiärminister 1999–2008. Nya Zeelands första kvinnliga premiärminister var Jenny Shipley (Nya Zeelands nationella parti) som tillträdde 1997.

Nya Zeeland är en parlamentarisk demokrati som ingår i Samväldet, tidigare Brittiska samväldet. Den brittiska monarken är statschef och representeras på plats av en generalguvernör som utses på förslag av den nyazeeländska regeringen.