Hur ska man hinna vara med sina barn?
1998 kom maxtaxan i förskolan. Nu går S åter till val på en reform riktad till barnfamiljer. En extra veckas föräldraledighet per förälder och år för barn mellan fyra och 16 år.
I dag har föräldrar totalt 480 dagars föräldraledighet att ta ut tills barnen fyller åtta år. Nu vill Socialdemokraterna införa ytterligare en vecka per förälder och år från det att barnet fyller fyra år tills det att det fyller 16 år.
Syftet är att ge föräldrar och barn mer tid för varandra och minska den stress många föräldrar upplever när de ska kombinera yrkesliv och familjeliv. Det finns ett klassperspektiv på reformen. Tjänstemannaföräldrar kan ibland jobba hemifrån eller ta med barnen till jobbet. Men det kan inte en byggnadsarbetare eller en undersköterska.
– Det här är en typisk socialdemokratisk reform. Vi ger barn och föräldrar mer tid för varandra. Det är alltför många föräldrar som på riktigt har det stressigt med att få arbetslivet och familjelivet att gå ihop. Den här reformen gör att färre blir sjukskrivna av stress, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Risken att det blir färre arbetade timmar avfärdar Löfven med att det snarare kan bli fler arbetade timmar.
– Fler kan gå upp i arbetstid eftersom stressen minskar.
Socialdemokraterna räknar med att reformen berör cirka 860 000 barnfamiljer och kostar 5,4 miljarder att genomföra.
– Det finns utrymme, vi har visat exakt i våra tabeller hur det ska finansieras.
Hur kommer reformen konkret att påverka barnfamiljerna?
– Ta sommarlovet, det är svårt för många att få lovet att gå ihop när barnen har tio veckors lov och föräldrarna kanske fem veckors semester. De kanske vill spara en semestervecka till vinterlovet. Då blir det mycket tid där barnen måste vara ensamma hemma. Nu får de mer tid, säger Stefan Löfven.
Det finns fritidshem och fritidsklubbar. Kan inte barnen vara där?
– Det kan de, men alla har inte tillgång till det. Och vi tycker att föräldrarnas tid med barnen är viktig.
Det har talats om att reformen ska bli en ”game changer” i valrörelsen. Finansminister Magdalena Andersson (S), som också var med på pressträffen, väljer ett annat uttryck.
– Det är en ”life changer” för alla de familjer som har svårt att få livspusslet att gå ihop.