Hör årets Ivar Lo-pristagare i AiPs nya podd

Sven Olov Karlsson är årets Ivar Lo-pristagare. Hör honom samtala med Nina Wadensjö i Aktuellt i Politikens nya podd.

Ikväll får författaren och journalisten Sven Olov Karlsson fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2018 för sitt författarskap som skildrar arbetets landskap och landskapets arbeten, inte minst med sin bok ”Brandvakten” som gick som följetong i AiP i somras. Hör Nina Wadensjö samtala med Sven Olov Karlsson i Aktuellt i Politikens nya podd Nyfiken röd.

Grattis! Hur känns det här?

– Det känns fantastiskt kul – och overkligt. Av tidigare pristagare är många också mina favoritförfattare. Och utan falsk blygsamhet har jag svårt att se mig platsa bland Kerstin Ekman, Elsie Johansson och Susanna Alakoski.

Hur ser ditt förhållande till Ivar Lo och hans författarskap ut?

– Han står här och var i mina hyllor. Varje roman jag läst av Ivar Lo har alltid gripit mig mycket starkt, särskilt ”Kungsgatan”. En kort tid innan de ringde och berättade om det här priset hade jag läst ”Passioner i urval” – en samling korta berättelser, ibland svartsynta, men alltid exakta och humoristiska på ett inspirerande sätt.

Prissumman är på 125 000 kronor. Vad ska du göra med dem?

– En författare söker ständigt vägar att finansiera sitt skrivande: så jag ska skriva för pengarna.

Priset delas ut av LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i kväll på ABF-huset i Stockholm. Medverkar gör också kulturjournalisten och författaren Yukiko Duke samt musikern Karin Julia Gustafsson. Bakom priset står Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons stipendiefond.

Lyssna på första avsnittet av Aktuellt i Politikens nya podd Nyfiken röd här:

Eller lyssna här på iTunes [icon type=”fa-volume-up” size=”icon-2x” url=”https://itunes.apple.com/se/podcast/lita-p%C3%A5-l%C3%A4saren/id1351895406?i=1000403380421&mt=2&ls=1″]