Rassoul Pourassad: Högern håller skolbolagen om ryggen

Det nuvarande friskolesystemet är ett öppet spjäll för oseriösa aktörer. Foto: Shutterstock.

När Engelska skolan ersatte en stökig kommunal skola ställde jag och mina kompisar oss i kö. Det var i början av 2000-talet och IES erbjöd något helt nytt. Ordning och reda och ett rykte – som visade sig vara sant – om att det är svårt att få bra betyg. 

I dag ligger Engelska skolan i topp med att sätta glädjebetyg jämfört med kommunala skolor. Och vem äger ens koncernen? I åtta månader försökte Skolinspektionen identifiera ägarna. De lyckades identifiera några, bland andra en företagare som ägde biltvättar i Tyskland, men gav därefter upp.

Poängen med friskolorna var god: Välvilliga aktörer skulle bidra till förbättrad mångfald. Men vinstintresset korrumperar. När högerpartierna införde dagens friskolesystem hävdade de att den fria marknaden skulle slå ut oseriösa aktörer. Men dagens högerpartier värnar inte om konkurrens och den fria marknaden. De tar enbart strider för aktiebolagens rätt att göra vinst. Den svenska högern är pro business – inte pro market. 

Gång på gång ser vi den ena ofattbara skolskandalen efter den andra. Mest uppseendeväckande är den skola som drevs av en före detta moderat riksdagsledamot, som med elevpengen finansierat islamistpartier i utlandet och sina egna sexklubbsbesök i Thailand. Högern stoppar alla försök att förbjuda såväl religiösa friskolor som det fria vinstuttaget. För dem är det tydligen okej att vara islamist – så länge du också är välfärdskapitalist.

Nyligen avslöjade DN att en naturbruksskola fått högre ersättning för hästar och stall, utan att ha varken eller. I stället för att ge sig på de charlataner som slår sönder svensk skola riktade Friskolornas riksförbund sin aggression mot de journalister som avslöjade missförhållandena. 

Om saudiska oljefonder, mexikanska gashöjdare och tyska biltvättsägare inte får tjäna pengar på våra barn hotar skolkoncernerna att straffa alla svenska medborgare ekonomiskt.

Det nuvarande systemet är ett öppet spjäll för oseriösa aktörer. Detta är naturligtvis känt hos Friskolornas riksförbund, Svenskt Näringsliv och de moderata politikerna som sitter i knät på välfärdsbolagen. Men i stället för att vårda sin friskolereform och agera när journalister avslöjar brister i systemet – så som att gymnasieskolor får betalt för uppdrag de inte genomför – ställer sig vinstlobbyn omedelbart på fuskarnas sida.

Sedan 2014 har regeringen på olika sätt agerat för att begränsa välfärdsbolagens vinstmöjligheter. För välfärdskapitalisterna har den affärsmässiga risken alltså varit påtaglig. Men nu manar bolagen till strid och hotar att stämma svenska staten på mångmiljardbelopp om Socialdemokraterna stoppar vinstuttagen. Om saudiska oljefonder, mexikanska gashöjdare och tyska biltvättsägare inte får tjäna pengar på våra barn hotar skolkoncernerna att straffa alla svenska medborgare ekonomiskt.

Välfärdsoligarkernas ageranden förkroppsligar varför vinstjakten i skolan måste stoppas. Marknadsskolan har nått vägs ände. Det måste bli ett slut på den ohämmade vinstfesten.

Rassoul Pourassad är student i juridik.