Historiskt i Hässleholm– när S och M styr ihop

Lena Wallentheim (S) är ny kommunstyrelseordförande i Hässleholm efter ett ovanligt maktskifte för kommunen. Foto: Kristina Höjendal/NSk

Historiskt maktskifte i Hässleholm när socialdemokraten Lena Wallentheim valdes till ny kommunstyrelseordförande på måndagskvällen och S och M nu ska styra tillsammans. Detta efter en lång tid av politisk turbulens och en vår av politiska förhandlingar.

Förvecklingarna har varit många under våren och trådarna löper långt bakåt i tiden. Viktig roll i sammanhanget spelar en vikingaby utanför Hässleholm uppförd på mark där en gammal skeppssättning ligger. I konflikten mellan kommunen och dåvarande kommunstyrelseordförande Hanna Nilsson (SD) kom det fram anklagelser om att Hanna Nilsson skulle försökt anlita ägaren för vikingabyn som torped och senare anmälde i sin tur Hanna Nilsson vikingabyns ägare för utpressning.

Till slut fick Sverigedemokraternas koalitionspartner Moderaterna och Kristdemokraterna nog av röran och bröt samarbetet med SD.

Långa förhandlingar mellan Socialdemokraterna med Lena Wallentheim i spetsen och Moderaterna, vars företrädare är Lina Bengtsson, tog vid och mynnade till slut ut i att S och M kommit överens om ett politiskt program för att styra Hässleholm de kommande 3,5 åren. Detta i valteknisk samverkan med V, L, C och MP, vilket är vad som behövs för att budgeten ska gå igenom. SD petas därmed från alla ledande positioner. Hanna Nilsson (SD) är nu oppositionsråd i stället, något som människor som manifesterade utanför kommunfullmäktiges möte under måndagskvällen inte tycker är tillräckligt. Man vill att Hanna Nilsson ska lämna politiken helt.

Lena och Lina har ett styre ihop. Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) ska nu styra Hässleholm tillsammans när SD får lämna makten. Foto: Kristina Höjendal/NSk

AiP får tag på Lena Wallentheim (S) dagen efter att hon återigen valts att som ordförande för kommunstyrelsen, senast var 2015.

– Nu behöver vi jobba framåt. Besvikelsen från personalen och våra medborgare har varit jättestor, ingen har vetat vad som skulle hända. Det har varit tuffa veckor med mycket förhandlingar. Vi hade valet igår och nu måste vi sätta ner foten. Man kan inte hålla på och älta bakåt. SD måste ta i den frågan själva.

Även om måndagskvällen var historisk i Hässleholm säger Lena Wallentheim att hon pratat med många partikollegor i andra kommuner där S styr med M sedan ett tag tillbaka och fått bilden av att allt funkar bra.

– Det är ett givande och tagande så klart, men kommunpolitik är inte till största delen ideologiska frågor utan praktiska saker som gator och detaljplaner och där är sällan så stora skiljaktigheter. Kommer stora ideologiska frågor får vi väl pausa dem så länge.

Lena Wallentheim berättar att när hon och Lina Bengtsson (M) satte sig ner och pratade var det inte så mycket som kändes konstigt eller där man tyckte väldigt olika.

– Det var positiva samtal som blev mer och mer positiva för var gång. Vi måste visa att vi tar ansvar för kommunen och att vi vill våra medborgare väl. Överallt mötte jag människor som sa: Ni måste lösa detta.

Många kommunpolitiker säger att det handlar mycket om personkemi?

– Det gör det. Lina och jag har bra dialoger. Vi har redan hittat varandra och skrattar och har roligt. Det här kommer bli bra.

Under resten av maj och juni ska nu de båda partierna gå igenom hur man vill jobba och en plan inför budgetarbetet ska läggas upp. Grovplaneringen ska vara gjord inför att alla sedan är tillbaka efter semestrarna. Men ett första ärendeberedningsmöte har Lena Wallentheim och Lina Bengtsson redan hunnit med.

Efter att organisationen är satt kommer budgetarbetet att vara den stora frågan och det kommer att bli tufft, bekräftar Lena Wallentheim.

– Det blir den stora utmaningen. Det är en tid av stora prövningar för kommunerna. Man får försöka bygga upp ett förtroende så att det går att förklara för medborgarna att det är tufft nu. Om inte staten skjuter till pengar, vilket jag hoppas, men det verkar inte så ljust just nu.