Heléne Fritzon: Klimatet offras för högerns populism när den politiska temperaturen ökar
Den politiska temperaturen har stigit rejält i Europaparlamentet de senaste månaderna. Det är ingen slump att det sker nu, med mindre än ett år kvar till EU-valet.
Det som är oroande är att vi nu ser hur Moderaterna och Kristdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet allierar sig med de högerextrema för att stoppa viktiga klimat- och miljöförslag. I stället för att ägna sig åt faktiska förhandlingar så försöker de att skapa ett kulturkrig genom populistiska utspel i media.
Europaparlamentet har alltid fungerat som en politisk maskin som hela tiden söker kompromisser. Förslagen som presenteras av EU-kommissionen är ofta långt ifrån perfekta, det är därför vi stöter, blöter och förhandlar dem i Europaparlamentet. Oftast når vi en kompromiss som de allra flesta kan enas om. Hela den principen är nu på väg att kastas omkull.
Sverigedemokraternas makt över klimatpolitiken har skapat stor uppmärksamhet och förvirring under det svenska EU-ordförandeskapet.
Det tydligaste exemplet är EUs lagstiftning för att skydda viktig natur och den biologiska mångfalden. Lagen om naturrestaurering ledde till ett stort drama i EU innan sommaren.
På uppmaning av de tyska Europaparlamentarikerna i den största partigruppen EPP lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna alla förhandlingar.
Det är en farlig utveckling att låta extremhögern styra över klimatpolitiken. Vi känner tydligt igen den här strategin från den SD-ledda regeringen i Sverige. Nu riskerar EU samma utveckling.
Till en början när Ulf Kristerssons regering tillträdde sades det att Sverigedemokraterna inte skulle ges något inflytande över EU-politiken. Men det dröjde inte länge innan det stod alldeles kristallklart att det var Jimmie Åkessons taktpinne som styrde i kulisserna. Reduktionsplikten skulle minimeras, nödvändiga investeringar i järnväg stoppas, och klimatsmarta reseavdrag och stöd att köpa en miljöbil till vanligt folk slopades över en natt.
Sverigedemokraternas makt över klimatpolitiken har skapat stor uppmärksamhet och förvirring under det svenska EU-ordförandeskapet. Inte minst när klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari röstade nej till sin egen kompromiss för lagen om naturrestaurering. En lag hon varit ansvarig för att förhandla.
Vi måste hålla i en ambitiös reduktionsplikt och på riktigt stödja hushåll och företag att ställa om, och driva på för mer investeringar i järnvägsnätet och kollektivtrafiken.
Sverige och Romina Pourmokhtari har dessutom anklagats – av både andra länders ministrar och Europaparlamentet – för att nyttja rollen som ordförande för att fördröja och stoppa förslaget. Det är mycket allvarligt.
När 180 europeiska miljöorganisationer utvärderade det svenska ordförandeskapet fick Sverige svidande kritik och det lägsta betyget på många år. Det är denna riktning vi riskerar i Europaparlamentet efter valet i juni 2024 om den här utvecklingen fortsätter.
EU har burit ledartröjan i kampen mot klimatkrisen och i den gröna omställningen. Vi har inte råd att sänka våra ambitioner nu. Vi måste hålla i en ambitiös reduktionsplikt och på riktigt stödja hushåll och företag att ställa om, och driva på för mer investeringar i järnvägsnätet och kollektivtrafiken. När högerpartierna offrar klimatet för billiga populistiska poänger måste vi fortsätta att ta kampen för den gröna omställningen.
Heléne Fritzon (S) är Europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i EU