Heléne Fritzon: De kalla vindarna nådde oss – tack vare Liberalerna

Det blåser kalla vindar i Europa. Vindar som hotar det europeiska samarbetet och våra grundläggande värderingar.

Efter valet nådde de kalla vindarna även till Sverige – tack vare Liberalerna. Det är viktigare än någonsin att progressiva krafter går samman för mer samarbete i Europa för att försvara våra värderingar.

Liberalerna har aktivt valt att välkomna Sverigedemokraterna in i de beslutande rummen. Ett val som fick Europas liberaler att reagera. Under ett gruppmöte i den liberala partigruppen Renew Europe vädjade ordföranden till sansad ton, men deltagarna var upprörda. 

En av deltagarna uttryckte ”Hur kan man göra det här vägvalet som ni har gjort och vilja stanna i Renew?”.

Ingen är förvånad över de upprörda tongångarna. Det är som om europeiska liberalers profilnamn, Frankrikes president Emmanuel Macron, skulle fatta huvudmotståndaren högerextrema Marie Le Pens hand. 

Liberalerna har aktivt valt att välkomna Sverigedemokraterna in i de beslutande rummen. Ett val som fick Europas liberaler att reagera. 

I ett försök till försvarstal skickade Liberalernas Johan Pehrson ett brev för att lugna massorna. Där han antyder att Liberalerna inte hade något val, och markerade tydligt att ”Sverigedemokraterna, med sin nationalistiska och populistiska agenda, är vår huvudsakliga motståndare”

Men bara veckorna innan brevet skickades citerades Pehrson i SvD att ”Åkesson kan lita på Liberalerna”. Johan Pehrson lämnar helt motstridiga besked. 

Liberalerna hade ett val. De valde att sätta sig i knät på ett parti med nazistiska rötter. Centerpartiet, som också tillhör den liberala partigruppen i Europaparlamentet, gjorde också ett val, ett annat val. Ett val att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. 

Kort efter vårt val i Sverige var det italienarnas tur att gå till valurnorna. Utkomsten blev att partiet Italiens bröder, ett parti med rötterna i fascismen, krokar arm med konservativa och högerextrema partier för att bilda regering. Carlo Calenda, en italiensk liberal ledamot i Europaparlamentet, var snabbt ute på Twitter ”Vi anser att valets utkomst är farlig … vi kommer att utgöra en tuff men konstruktiv opposition.”.

Utkomsten blev att partiet Italiens bröder, ett parti med rötterna i fascismen, krokar arm med konservativa och högerextrema partier för att bilda regering.

Det finns alltid ett val att göra. Vi socialdemokrater valde att stänga ute ett parti med rötterna i nazismen. Vi väljer att samla progressiva krafter runt om i Europa. Vi socialdemokrater i EU väljer att prioritera arbetet för ett grönare och mer solidariskt, jämlikt och jämställt Europa. 

I en orolig tid i Europa och inför det svenska ordförandeskapet i EU hamnar nu Sverige ihop med likasinnade konservativa och högerextrema regeringar som Polen, Ungern och Italien. 

För oss socialdemokrater i EU innebär det att vi kommer att använda varje dag för att bekämpa de kalla vindar som blåser i både Sverige och Europa. 

Heléne Fritzon är delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet