Helén Pettersson: Att skapa konflikter är motsatsen till ett gott politiskt hantverk

”Låtom oss tydligt och klart se att den rörelse vi arbetar uti icke är någon vanlig krämarrörelse, utan ett ekonomiskt system vars främsta mål måste vara en lyckligare mänsklighet.”

Citatet kommer från Kooperativa förbundets verksamhetsberättelse år 1906. Det kan finnas anledning att påminnas om det i dag.

I dagens politiska vardag kan man få känslan av att vi lever i en ständig paneldebatt i Almedalen. Den som smashar hårdast och retoriskt skarpast vinner. Oavsett sakfråga. Jag tror inte att jag är ensam om att känna en oerhörd frustration över det. 

Jag blev fackligt aktiv och politiskt engagerad för många år sedan för att jag vill ha ett rättvist samhälle. Klassamhället som fortfarande i dag gör att dina förutsättningar ofta är helt beroende av din bakgrund och dina föräldrars plånböcker är förlegat och ett jämlikt samhälle måste ta plats. 

En del menar att det är omöjligt. Jag menar att det inte kan vara det. 

Vilka skulle problemen vara som vi inte kan lösa om vi vill och jobbar tillsammans? Varför skulle inte ett annat samhälle kunna vara möjligt? 

Tänk om arbetarrörelsens pionjärer hade sett varandra i ögonen och skakat på huvudet, och sagt att det inte var lönt. Och tänk om vi nu förminskar oss själva så till den grad att vi inte längre tror att det går att skapa bättre förutsättningar att leva sina liv. 

I dagens politiska vardag ser jag många exempel på politiker och partier som inte tycks drivas av viljan att lösa samhällsproblemen på riktigt. Det är viktigare att skada andra partier, fälla budgetar och regeringar, och lägga dåligt underbyggda utskottsinitiativ än att göra det politiska hantverket på riktigt. 

Tänk om man skulle lyssna till valresultatet, respektera det, och försöka lösa samhällsproblemen tillsammans på bästa sätt. Respektera varandras olikheter och samtala på riktigt. 

Att i stället twittra oneliners och skapa konflikter och låsta positioner i varje fråga är, i mina ögon, motsatsen till att göra ett gott politiskt hantverk.

För mig och alla andra i arbetarrörelsen är fortfarande målet om en lyckligare mänsklighet det som måste vara drivkraften. Den oförtrutna viljan att skapa en bättre värld. 

Låt oss fortsatt sätta det högst på agendan så vi kan få fokus på det som är viktigt på riktigt, och inte tillåta oss att dras ned i det själlösa politiska spel som utövas från olika håll i dag. 

För det är naturligtvis sant, det som Palme sa: ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det.” 

Och det kan vi bara göra tillsammans.

Helén Pettersson är
riksdagsledamot (S)