HBT-S: Förbjud nazistorganisationer

Det är viktigt att vara på plats i Almedalen, att försvara demokratin och att inte låta sig tystas av nazisterna, menar Sören Juvas, ordförande för den socialdemokratiska sidoorganisationen HBT-S.

– De använder våld som metod att tysta det demokratiska samtalet. De ska inte få som de vill. Det är samtidigt viktigt att också lyfta frågan om att förbjuda de nazistiska organisationerna.

Sören Juvas, ordförande HBT-S.

Sören Juvas, ordförande HBT-S.

HBT-S satsar i år för första gången på Almedalen, såtillvida att få dit många medlemmar som deltar i seminarier och debatter samt bygger nätverk, liksom så klart deltar i mångfaldsparaden på fredagen.

Det är inte minst viktigt i år när Nordiska Motståndsrörelsen är på plats och Sverigedemokraterna växer som parti. Många medlemmar i HBT-S har personliga erfarenheter av nazistiskt våld.

– Jag har själv träffat på de här människorna. Jag var ute i Salem och tittade på en demonstration, och blev omringad för att de känner igen mig. Jag var i Moskva när nazisterna slog Pridedeltagare blodiga. Jag har suttit inlåst i en buss i Moldavien när naziinspirerade grupper stod utanför och planerade att slänga bensinbomber på den, berättar Sören Juvas.

Fi bojkottar Almedalen, andra politiker som har utsatts för hot, som till exempel V-riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, väljer att inte åka till Visby.

– Jag har full förståelse för att människor backar i de här situationerna men det kommer inte jag göra, säger Sören Juvas.

För HBT-S, som har diskuterat frågan ingående, handlar det om att stå upp för demokratin, att inte låta våldsverkare styra den egna agendan. Samtidigt är det just det som sker när RFSL avstår från vissa arrangemang för att de inte anser sig ha råd att ha de vakter som krävs.

– För mig är det här en jätteviktig fråga. Vem ska ha råd att kunna yttra sig? Vi kan inte ha en sådan ordning där det som avgör om man kan ha ett seminarium med diskussion och debatt beror på om arrangören har råd att hyra in privata vakter. Då handlar det inte om yttrandefrihet längre, säger Sören Juvas.

[blockquote author=”Sören Juvas” pull=”pullright”]”Det nazisterna gör är en form av terror. Vi ska inte acceptera det i en demokrati som bygger på mänskliga rättigheter.”[/blockquote]

Därför är det enligt HBT-S viktigt att också driva kravet på att förbjuda de nazistiska organisationerna. Sverige har ju, menar Juvas, genom att anta FNs konvention om de mänskliga rättigheterna, egentligen redan sagt nej till nazismen.

– Vi för nu den diskussionen när det gäller andra organisationer som har samma arbetsmodell, samma människosyn, som också vill inskränka yttrandefrihet och demokrati och begränsa människors rätt att få vara den de är, jihadistiska organisationer. Där har vi inga problem att diskutera terrorstämpling. Det nazisterna gör är en form av terror. Vi ska inte acceptera det i en demokrati som bygger på mänskliga rättigheter, säger Sören Juvas.

Läs mer – HBT-S kampanj Kärlek eller Hat? (öppnas i nytt fönster)

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara