Hallå pendlare, här styr alliansen!

Erika Ullberg (S) vid kampanj i tunnelbanan, station Hötorget. Foto: Ylva Säfvelin/AiBild

Erika Ullberg (S) vid kampanj i tunnelbanan, station Hötorget. Foto: Ylva Säfvelin/AiBild

– Det är dags att berätta vilka som styr i landstinget. Det finns en frustration bland partiaktiva över att alliansen har lyckats vara anonyma och hålla sig undan, säger Erika Ullberg vid rulltrappan på Hötorgets tunnelbanestation, intill Socialdemokraternas affischkampanj.

Vid 58 av Stockholms läns 100 tunnelbanestationer blir resenärer just nu påminda om läget i landstinget via affischer. S i regionen startade i måndags en två veckor lång sjukvårdskampanj.

– Väljarna säger att sjukvården är en av de viktigaste frågorna och Stockholmsvården har påtagliga problem. Vi har ett behov av att synliggöra vilka som styr och är ansvariga för problemen, annars kan man inte ställa dem till svars. Så det gäller att ha en kontinuerlig dialog med väljarna och att valrörelsen inte startar för sent 2018, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg om kampanjen.

De fyra affischerna påminner om tre stora ekonomiska slukhål i landstinget; bygget av Nya Karolinska i Solna, dyra konsultnotor och det så kallade strumpgate, där landstinget slutit ett avtal om förbrukningsmaterial som gjorde det möjligt för avtalsparten Onemed att leverera till exempel stödstrumpor för 6 000 kronor paret.

Resultatet är, enligt S-kampanjen, akutkris, inställda operationer och personalbrist.

   

– Det görs över en miljon resor per dygn i tunnelbanan. Vi tycker att kombinationen av de här fyra bilderna blir väldigt kraftfull, och de sitter på lagom avstånd från där man står i rulltrappan att man hinner läsa dem, säger Erika Ullberg, vars porträtt pryder en av affischerna; den med budskapet ”Stoppa slöseriet! Vårdens pengar ska gå till vård.”

Kampanjen har bara hunnit sitta uppe ett drygt dygn vid intervjutillfället, men hon har redan hunnit få positiv respons.

– Sjukvårdsfrågan är väldigt het och här i Stockholmsregionen är det väldigt många problem som drabbar patienterna och personalen. Det är brist på förlossningsplatser, det är extremt långa väntetider på akuten, våra äldre far väldigt illa just nu. Alliansstyret saknar lösningar på problemen och förmår inte släppa kursen, säger Erika Ullberg.

Med ett fortsatt alliansstyre efter valet 2018 riskerar det därför att bli mer av samma medicin, enligt Erika Ullberg. Inget som imponerar på henne.

För ungefär ett år sedan skruvade S upp tonläget i sjukvårdsfrågorna genom att ge Göran Stiernstedt, tidigare statlig utredare, i uppdrag att se över effektiviteten i Stockholmssjukvården. Han lämnade sin slutrapport för dryga två veckor sedan, med ett antal förslag för effektivare vård.

– Den visar ju att vården i Stockholm är dyr, ineffektiv och uppstyckad och Göran Stiernstedt är kritisk mot privatiseringar genom så kallade vårdval. Trots det säger landstingsmoderaterna att det ska bli fler vårdval. De har ju ingenting med patientens rätt att välja att göra, utan det är ett system som innebär fri etableringsrätt för företag med fri dragningsrätt på våra skattemedel. Helt orimligt!

S tittar vidare på förslagen och tar in synpunkter innan man sätter ner foten om vilka förslag som kan komma att ingå i ett valmanifest.

– Vi tycker att hans arbete har gett energi till debatten och även trovärdighet för en del av vår kritik mot den politik som alliansen för, säger Erika Ullberg.

Intresset för sjukvårdsfrågor märks enligt henne även inom partiet.

– Jag hoppas att det kommer visas sig i att många låter sig nomineras till landstingslistan.