Krönika: Grattis Europa på din dag, Europasamarbetet består!

Med valet av EU-vänliga Emmanuel Macron till Frankrikes president är EUs framtid tryggad en tid framöver. Bredvid EU-kritikerna i Frankrike samsas EU-entusiaster såsom delegationsledaren för franska Parti Socialiste i Europaparlamentet, Madame Pervenche Berès, som brukar säga: ”Jag kan inte komma på ett enda av våra gemensamma problem där svaret inte är: mer Europa”. Denna entusiasm delar hon med nye presidenten Macron.

”En ny Palme!” utbrast min 87-årige mor efter att ha sett dokumentären om Macron på TV. ”Han talar om sakfrågor, vill förändra, så var Palme också”, kommenterade hon entusiastiskt. Och nog finns likheter: En karismatisk välutbildad och extremt begåvad ung man från högreståndsmiljö. Och ögonen. Den klarblå penetrerande blicken vars närvaro är så stark att man nästan känner obehag. Man känner att den VILL någonting. När jag var liten bodde vi granne med familjen Palme i Vällingby och jag minns att jag var rädd för den blicken.

Det är just på Europanivå som flera av Frankrikes – och våra – lösningar finns. Under många år har franska politiker stått handfallna inför kapitalets globalisering. De har fått sina medborgare att känna att nationella lösningar inte biter. Då är ett enkelt alternativ att stänga gränserna, att ta tillbaka politiken på nationell nivå. Man har inte klarat att föra ut den naturliga reaktionen att i stället föra upp frågorna på Europanivå. Parti Socialiste har inte ens haft valsedlar med sitt partinamn på de senaste EU-valen. Parti Socialiste fick 6,36 procent i valet…

Av Europaparlamentets 751 ledamöter har Sverige bara 20. Flest parlamentariker har Tyskland (96), Frankrike (74), Italien (73), UK (73) och Spanien (54). Det är med dessa länder och partier som vi måste samarbeta för att nå uppgörelser i Europaparlamentet. Det är ännu oklart hur de 73 brittiska mandaten kommer att fördelas ut på övriga länder efter Brexit. När dagens 20 brittiska Labour-ledamöter försvinner så måste vi vända oss mer mot Frankrike och Tyskland. Inför det tyska valet i september är Europavänliga socialdemokraten Martin Schultz populär.

I och med den fria rörligheten i Europa så bor fler och fler européer utanför sitt hemland. 90 000 svenskar med rösträtt bor till exempel i Storbritannien. De väljarna måste partierna också nå för att vinna val. Storbritannien går till val den 8 juni. Om vi vill ha hjälp av brittiska Labour att nå ut till svenskar där så måste vi vara beredda att hjälpa Labour att nå deras väljare här. Det är för sådant samarbete som Party of European Socialists (PES) finns, ett samarbetsorgan de europeiska socialdemokratiska partierna emellan.
I dag är en glädjens dag för det europeiska samarbetet.

Christina Winroth, ordförande PES Stockholm

Spara

Spara

Spara

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.