Gösta Brunnander: Varför jag tror att Härryda knackar dörr

Har du varit inne i facebookgruppen ”samtalskampanj” på sista tiden? Om inte, gör det. Det fullkomligt sjuder, ja rent av kokar, av engagemang i hela landet. I måndags berättade till och med Härryda arbetarekommun att deras ambitiösa samtalsmål redan var uppnådda och meddelade också att man nu avsåg att fördubbla dessa.

Jag tror varken att Härryda eller någon annan arbetarekommun är så aktiva i valrörelsen för att man tycker att det är så otroligt spännande med utskottsarbete i parlamentet, de senaste EU-direktiven eller GDPR-lagstiftningen. Jag tror att man gör det för att man på riktigt upplever att det här Europavalet inte kommer att likna något annat EU-val. Att den tid vi lever i på många sätt är definierande. För att det som sker nu kommer att spela roll för lång tid framöver. För oss själva. För våra barn. För Sveriges framtid.

Europeiska unionen bildades som ett fredsprojekt i ruinerna efter två världskrig.

EU byggdes inte för att fördela ett ständigt växande välstånd. Europeiska unionen bildades som ett fredsprojekt i ruinerna efter två världskrig. Det grundades i en gemensam vilja att hålla ihop för fred och frihet. Genom samarbete har dess medlemsstater bundits samman. Under decenniernas lopp har vi kunnat se svurna fiender bli goda grannar som förhandlat miljö- och handelsregler med varandra i stället för att skicka generationer av ungdomar att dö på europeiska slagfält.

Det kanske är så att vi i tider av solsken har tagit vår trygga hamn för given. När allt är bra och rullar på behöver man sällan oroa sig för att den europeiska sammanhållningen inte är stark nog.

Men världen har på kort tid skakats om. Konturen av ett nytt kallt krig tar form. I öster sträcker sig den ryska regimens imperialistiska ambitioner bortom Ukrainas gränser. I väster hotar en presidentkandidat med att dra undan stödet till Ukraina och bussa Putins trupper på Natoländer. Här hemma i Europa mobiliserar nu högerpopulister för att splittra unionen, eftersom de i grunden avskyr internationella samarbeten. Den politiska kampen framåt står alltmer mellan frihet och förtryck, mellan sammanhållning och splittring. Hotet mot en fredlig och demokratisk utveckling är större än på mycket länge.

I en osäker omvärld vill vi socialdemokrater att EU ska fortsätta vara en trygg hamn för svenska folket.

I en osäker omvärld vill vi socialdemokrater att EU ska fortsätta vara en trygg hamn för svenska folket. Fortsätta stå för stabilitet, säkerhet, demokrati, frihet, framtidstro och hopp. Det är vårt skydd mot osäkerhet i en förändrad värld. Det är ett sätt att försvara allt det vi älskar. Vårt sätt att leva.

Det är det vi socialdemokrater går till val på. Och det är det som det här valet kommer att handla om.

Så när Härryda och alla andra arbetarekommuner är ute och knackar dörr, såg gör de det inte för att nå sitt samtalsmål. Man gör det för att varje knackad dörr kan vara ytterligare en röst på Socialdemokraterna – och en röst för sammanhållning i stället för splittring.

Gösta Brunnander är Socialdemokraternas valledare i EU-valet. Han har tidigare arbetat som biträdande stabschef hos Magdalena Andersson.