Gör din plikt för snippan – bli nämndeman

Anna Sophie Liebst, ordförande i Katarina S-förening i Stockholm, skriver om varför det är viktigt att engagera sig som nämndeman. Foto: Privat

Den uppmärksammade domen där ordet snippa blev avgörande menar Anna Sophie Liebst är ett tecken på att fler behöver ställa upp som nämndemän.

2 maj är sista deadline för S-föreningarna i Stockholm att nominera nämndemän. Många av våra medlemmar sitter redan i olika domstolar och gör ett bra jobb. Men det är tydligt när folk uttrycker sitt intresse för dessa uppdrag att det i första hand är våra äldre partimedlemmar som gått i pension som tar ansvar och ställer upp för dessa viktiga uppdrag.

Förmodligen för att de flesta av oss som studerar eller jobbar inte riktigt kan se hur vi ska hinna med med detta också – vid sidan av jobb, studier, familjeliv och politik.

Men tragedin kring fyra domare och nämndemän som inte förstod ordet ”snippa” visar tydligt att vi behöver både unga och äldre nämndemän. Vi behöver olika människor i olika skeden i livet. Våra nämndemän ska spegla hela vårt samhälle.

Så därför uppmuntrar jag alla socialdemokratiska medlemmar, särskilt de mellan 18 och 65, att överväga att bli nominerade till att bli nämndemän.

Samtidigt tycker jag att våra föreningar bara ska nominera personer som är aktiva i föreningen eller som man känner väl, så att vi känner de vi nominerar och inte bara skickar ut nomineringar utan att kvalitetssäkra att folk är pigga och alerta. Det är vi skyldiga både dem de ska döma och offren.

När jag var 21 år blev jag nämndeman i Köpenhamns tingsrätt och jag lärde mig otroligt mycket om samhället och hur andra mådde. För vi har olika livsvillkor. Dessutom vet jag att jag lärde domarna en grej eller två om att vara ung i Köpenhamn eftersom jag var ung och levde ett liv som student i Köpenhamn och domarna levda andra liv. Information som var viktig när vi dömde unga personer.

Bli nämndeman och hjälp till att skapa rättssäkerhet i Stockholm. Även för barn som säger ”snippa”. Och var aktiv i din förening så att din förening faktiskt vet vem du är och kan nominera dig.

I Katarina S-förening går vi före. Vi ska kontakta alla medlemmar och särskilt yngre medlemmar – för att få fler att ställa upp. Vi kan inte bara bli upprörda när en dom blir fel om vi icke själv vill ställa upp.

Så gör din plikt för snippan.

Anna Sophie Liebst
ordförande i Katarina S-förening i Stockholm