Frihetskamp från punschverandan

Politikern Ulf Brunnberg rasar inte bara mot feminismen och nykterhetskravet på sjön. Han har också slagits mot bostadsbyggande, skatter och kulturstöd.

Ett av sommarens mest omdiskuterade politiska utspel kom från de skådespelare och tv-kändisar som rasade mot den nya sjöfyllerilagen. En av de som sågade 0,2-promillekravet var Ulf Brunnberg.

– De som kommit på lagen är glädjedödare, klart man måste kunna ta en starköl på sjön, sa Ulf Brunnberg till Aftonbladet.

– Att förbjuda vuxna människor att ta ett par starköl eller en snaps när man är ute med båten, det är horribelt.

Nu är Brunnberg i blåsväder igen. I tidningen Slitz ger Brunnberg feminismen skulden för mordet på häktesvakten Karen Gebreab, 24, i Flemingsberg.

– Hur fan kan man släpa dit ett fruntimmer på en och sextio? Att hon blev mördad är ju en konsekvens av feminismen, säger Brunnberg.

Ulf Brunnberg är inte bara skådis utan även politiker på yttersta högerkanten, aktiv i Lidingöpartiet som lokalt är större (12,7 procent) än Socialdemokraterna (10,4). Brunnberg satt i kommunfullmäktige 1991–1995 och var ledamot i byggnadsnämnden.  Där sa han nej till så gott som allt.

Lidingöpartiet bildades på 1973 i protest mot planerna på innecentrum och tunnelbana till ön. Hjärtefrågan har sedan dess varit att stoppa befolkningsökning och exploateringar, särskilt hyresbostäder.

Brunnberg kandiderade även i valet 2010 och fick näst flest personröster i LP, dock ingen fullmäktigeplats. Hade han kommit in hade han antagit platsen, förklarade han.

Brunnberg bor längst ut på natursköna Elfvik på Norra Lidingö. 2006 var Brunnberg nöjd, som aktiv inom Skattebetalarnas förening hade han länge hårt kritiserat fastighetsskatten.
Men redan 2007 var Brunnberg upprörd på den moderata bostadspolitiken igen. Nya grannar störde nämligen husfriden på Elfvikslandet. ”En våldtäkt”, rasade Brunnberg.

– Det har varit ett hamrande och spikande härute hela tiden, säger han. Jag tycker det är tråkigt att jag måste lämna den här kommunen, men det blir bara värre och värre. Jag vågar inte bo kvar här, sa Brunnberg till Lidingö Tidning.

Våldtäkten bestod i att Elfvik hade drabbats av ett dussin nya villor under de 20 år Brunnberg bott på Elfvik. Brunnberg har dock uthärdat och bor kvar än i dag.
Nu skräder Brunnberg inte orden om den sjöfyllerilagen, som han menar dödar skärgården.

– Lagen är fullständigt absurd. Den håller på att döda hela skärgården. Det här horribla förmynderiet har gjort att jag nyligen sålde min sista båt. Jag har tappat lusten.

Men det går att njuta på andra sätt. Brunnberg gav sina bästa sommartips till lokaltidningen i somras: Drick öl, bada näck samt ta en cigarr och en punsch på verandan!

– Kosta på att belöna dig med en öl då och då. Det kan också bli flera stycken.

– Tänd en cigarr, gärna en Ritmeister, på verandan eller på tomten. Det är en njutning. Ta en punsch till. Här vilar inga ledsamheter.

– Bada näck så att alla ser.

Brunnberg avrådde faktiskt också från en tur i skärgården. Inte för ölen och punschens inverkan på navigeringsförmågan utan för att skärgården blivit så överfylld.

– Vad ska man ut i skärgården att göra när hela skärgården är full av människor som tror att de ska vara ensamma?

Ute på Elfvik är det dock alltjämt få förunnat att kunna dricka öl på en egen tomt eller punschveranda. Och så ska det förbli om Lidingöpartiet får bestämma.
Lidingöpartiet har nämligen sagt nej till den nya översiktsplanen och kräver nu en folkomröstning.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX