Från Svensson, Svensson till utsatt område
Upplopp, skjutningar och terrorister har fått stadsdelen Vivalla i Örebro att ta plats många gånger i nationell media. Men i bostadsområdet finns möjligheter för att med politiska verktyg och gräsrotsengagemang förändra situationen som faktiskt på flera sätt blir bättre. Ett redskap i den politiska verktygslådan tror Anders Ygeman (S) är skrotandet av EBO, Lagen om eget boende.
När Vivalla byggdes 1967–1970 var det Sveriges största låghusområde. På 90-talet tillkom bland annat ett ikoniskt punkthus invid centrumbyggnaden som reser sig över tvåvåningslängorna med loftgångar och innergårdar omslutna av en ringled, ett stenkast från centrala Örebro. I modern tid har en arkitektbyrå fått uppdraget att lägga på ytterligare en årsring i miljonprogrammet. Men det är inte stadsplaneringen som satt Vivalla på kartan för många svenskar. Inte heller är det att Allan Svensson och Suzanne Reuter varje år firar jul i SVT-serien Svensson, Svensson, som utspelar sig i Vivalla. I alla fall inte enligt sökningar på internet. Snarare är det nyheter om våld och kriminalitet.
Under 2010-talet rapporterades om flera dödsskjutningar och IS-terrorister och socialdemokratiska kommunstyrelseordförande har fått kommentera terrorism, integration och särskilt utsatta områden i nationell media flera gånger. I april var det återigen dags för flera medier att ringa.
– Jag hoppas att varenda en lagförs, säger John Johansson (S), kommunalråd i Örebro, till TT om det i medierna kallade påskupproret.
Ringde gjorde också statsminister Magdalena Andersson (S) och John Johansson konstaterade i lokaltidningen att det är allvarligt när statsministern hör av sig. För AIP berättar han att samtalen bland annat handlat om att statsministern vill skapa sig en lägesbild från Örebro.
– Poliserna vittnar om ett fruktansvärt hat och våld. Om att gå till arbetet och mötas av stenar och brandbomber, när det enda man försöker göra är sitt jobb. Ett angrepp på polisen är ett angrepp på hela Sverige, på vår demokrati och rättsstat. Både högerextremister och de kriminella gängen vill skapa oro och splittring i vårt land. Här måste alla vi som älskar Sverige och står upp för demokratin hålla ihop, säger Magdalena Andersson (S) i ett pressmeddelande.
Också Polisen har skickat ut ett meddelande till pressen om helgens händelser där blodiga upplopp inträffade på flera platser runt om i Sverige. Hundratals personer är inblandade i upploppen i kölvattnet av den svensk-danske politikern och koranbrännaren Rasmus Paludan som fått tillstånd att manifestera på flera orter i Sverige.
– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, poliser och övrig blåljuspersonal. De har visats en likgiltighet för människors liv och hälsa som vi inte sett tidigare. Vi ska få stopp på detta och visa att de som begår dessa brott inte kommer undan, säger rikspolischef Anders Thornberg som också åkte till Örebro och träffade kommunledningen och den lokala polisledningen.
Enligt polisen är många av de inblandade och drivande i upploppen kända kriminella. Dagens Nyheter har rapporterat om att utländska sociala medier-konton som också varit drivande i att sprida desinformation om att svenska socialtjänsten stjäl muslimska barn eldat på oroligheterna innan upploppen.
Det var inte i Vivalla som de blodiga scenerna i Örebro utspelade sig trots att det från början var Paludans intention att komma dit. Manifestationen flyttades i stället till Sveaparken i centrala Örebro. Trots att flera av de identifierade personer som var på plats vid upploppet är hemmahörande i Vivalla var det många Vivallabor som stannade i sitt bostadsområde.
Den välkände Vivalla-profilen Khalid Mohammed gick ut i sina sociala kanaler och uppmanade tillsammans med tidigare områdespolisen Fredrik Malm alla att samlas vid Folkets Hus i Vivalla och tillsammans bryta fastan i en kärleksmanifestation.
Efter de blodiga händelserna bestämde sig han och flera ungdomar från Vivalla att dela ut blommor till boende kring Sveaparken. Veckan efter rosutdelningen är Khalid Mohammed en av de representanter för civilsamhället som möter integrationsministern Anders Ygeman (S) i Folkets Hus i Vivalla.
– Skillnaden på mig och dig är att jag och andra muslimer måste ta avstånd från våldsverkare och visa att vi inte är sådana varje gång något negativt händer medan du behöver inte ta avstånd och förklara att du inte är som Ebba Busch när hon säger att polisen ska skjuta skarpt, säger Khalid Mohammed till Anders Ygeman (S).
Khalid Mohammed varnar också för att det sker en upptrappning när det sprids på sociala medier att en sak händer på en ort i Sverige.
– Det är mycket skit om islam och muslimer och så vidare och på ett sätt så tolereras det här också väldigt mycket av det svenska samhället och det tillåts väldigt mycket och det gör att de unga blir frustrerade. Vi som är lite äldre kanske kan hantera våra känslor och tänka logiskt och förstår, men den här polariseringen och segregering och allt det där det blir bara mycket större i och med att det här klimatet tillåts just nu i samhället.
Anders Ygeman skojar först om att han minsann varje dag kämpar för att ta avstånd från Ebba Busch (KD) men blir sedan mer allvarlig.
– Jag tror det är viktigt att skapa förutsättningar där människor inte känner att de stängs ute från samhället på grund av var de bor eller vad de har för utbildning. Jobb är en förutsättning, säger Anders Ygeman (S).
När en femtonåring kan tjäna bra mycket mera på att sälja knark i stället för att kanske dela ut reklam eller vad alternativet skulle vara så blir det svårt.
Samtidigt säger han att det inte är lätt.
– När en femtonåring kan tjäna bra mycket mera på att sälja knark i stället för att kanske dela ut reklam eller vad alternativet skulle vara så blir det svårt. Då måste det finnas förebilder för hur det går om man väljer vägen att jobba för då blir livet helt annorlunda tio år framåt i tiden, de som är kriminella i tjugofemårsåldern lever ett kasst liv jämfört med de som har ett bra jobb.
Som lösning radar Ygeman upp en klassisk välfärd där både förskola och skola rustar för framtiden. Att människor får lära sig språket och integreras. Just de delarna är något som Socialdemokraterna i Örebro kommun drivit. Till exempel lades högstadiet i Vivalla ned. Numera bussas de till olika skolor inne i stan vilket flera elever uppger är positivt, andra gillar det inte. Örebro universitet har studerat effekterna och menar att det än så länge är svårt att veta vilka resultat skolnedläggningen har gett.
Extra fokus har också lagts på förskolorna i Vivalla och barn med hemmavarande syskon har fått utökad möjlighet att gå mer än de ordinarie 15 timmarna i förskola. Men det är inte lätt, personal på grundskolan har flera gånger gett uttryck för att många nya elever inte har svenskan med sig. Därför jobbar nu förskolorna även utåtriktat för att nå fler föräldrar och extra lönepåslag har getts för att kunna anställa förskolelärare till området.
– Det är viktigt att vi ser till att människor inte känner att de blir satelliter utanför samhället utan att de är en del av samhället, säger Anders Ygeman.
Men det finns en uppförsbacke, rykten har en förmåga att spridas snabbt. Till exempel har årets rykten om att socialtjänsten tar muslimska barn florerat, innan dess var det rykten kring covidvaccinet som spreds bland många boende i Vivalla med somaliska rötter där lokala profiler gick ut för att motverka dessa. Ytterligare en tid tillbaka ledde den nya avgiftsbeläggningen av busskort för gymnasieelever till att många unga i Vivalla kände sig särbehandlade. Avståndsgränsen för att inte få gratis busskort ledde till att boende i Vivalla med knappt några hundra meters marginal inte fick busskort.
Ett steg på vägen att skapa ett samhälle som hänger ihop, menar Ygeman, är skrotandet av lagen om eget boende, EBO, som regeringen aviserat är på gång.
– Det är klart att när vi avvecklar EBO så kommer det göra att det blir färre som saknar egen försörjning som får bosätta sig utsatta områden och därmed öka möjligheten att lyfta områden och ta bort områden från listan över särskilt utsatta och utsatta områden, säger Anders Ygeman.
Vivalla är ett område där många som bosätter på grund av EBO. Officiellt bor cirka 7 500 personer i Vivalla vilket gör stadsdelen större än flera små kommuner i landet. Men troligtvis enligt både kommun och bostadsbolag bor det långt fler än så, kanske uppemot 10 000 personer, kanske fler.
Demografin i bostadsområdet är också väldigt annorlunda mot resten av staden. Det bor väldigt många barn i förhållande till vuxna. I en trygghetsrapport som Örebro kommun gjort visar det sig att flera barn aldrig har varit inne vid slottet i centrala Örebro medan de har varit utomlands. Andra stadsdelar och centrum i staden blir med andra ord mer fjärran än deras hemländer. Samtidigt visar också trygghetsundersökningen att de unga i Vivalla känner sig mer trygga i sitt bostadsområde än på till exempel landsbygden runt om Örebro.
– Många upplever att media bara skriver om när det är något negativt som händer, trots att det finns så många positiva exempel från Vivalla, säger Khalid Mohammed.
Även om en stor del av den vuxna befolkningen i Vivalla inte har jobb finns det också en stor del entreprenörer och innovatörer som kommer från Vivalla. För att nämna två stora och prisade aktörer så är grundarna till ”Dagens industri-gasellen” Virkesbörsen och valutatjänsten Transfer Galaxy uppvuxna i Vivalla och en rad yngre förmågor har startat företag som är i expansiva tillväxtfaser i olika branscher.
Från början sa folk du kan inte ge dig in i politiken, då kommer du bli likadan som de, du kommer bara lova saker och ljuga.
En som dock synts i media flera gånger som ett positivt exempel är Khalid Mohammed som blivit något av en go-to-person för lokalmedia när det behövs en åsikt och han har flera gånger kallats Vivallas borgmästare. Det är långt ifrån första gången Khalid Mohammed möter politiker i Folkets hus i Vivalla. Bland annat har han tagit initiativ till att träffa kommunpolitiker där han för dialog kring problem på skolan.
– Från början sa folk du kan inte ge dig in i politiken, då kommer du bli likadan som de, du kommer bara lova saker och ljuga. Det finns en stor misstro mot politiker.
Dessutom upplever Khalid Mohammed att många i området tror att han har mer makt än vad han faktiskt har.
– Folk kommer till mig med sina problem, kanske att bussarna inte går som de borde och sedan förväntar de sig att jag ska lösa det men det är inte så enkelt. Det sprids också rykten om att jag skulle få olika fördelar.
Trots att Khalid Mohammeds engagemang inte varit partipolitiskt har han fått ett stort stöd av Kenneth Handberg (S), tidigare kommunstyrelseordförande i Örebro.
– Jag tror det är viktigt att politiker finns där för de som försöker förändra. Kenneth har jag kunnat ringa och bolla och han har tagit sig tid för han vet hur det är med alla förväntningar på sig.
I stället för partipolitiskt har Khalid Mohammed och hans vänner valt att engagera sig i föreningslivet för att kunna skapa aktiviteter för sina småsyskon.
– Det var 2016 som vi ville att våra småsyskon skulle få något bättre att göra, ge dem bättre vägval i livet sedan växte vi till över 800 medlemmar och fick tillgång till lokaler och pengar att göra skillnad.
Föreningen som bildades heter FTP, en förkortning som traditionellt läses ut som ”Fuck the police” men som föreningen ville förändra innebörden på till ”For the people”, för folket.
– Vi har alla varit unga och stått i centrum och skrikit FTP åt polisen men nu ville vi skapa något nytt där unga kan få göra något vettigt i stället.
Efterhand kom Khalid Mohammed i kontakt med föreningen Folkets Hus som levt en tynande tillvara i Vivalla där många olika etniska föreningar slagits om utrymme.
– Vi såg inte Folkets Hus som ett öppet hus för oss som bor här så vi gick dit på årsmötet med massor av nya medlemmar och 2018 blev jag ordförande.
I Khalid Mohammeds regi har föreningen växt och bland annat haft samarbete med olika utbildningar och företag för att få unga från Vivalla att upptäcka nya jobb och branscher.
Efter åren som ordförande både för FTP och Folkets Hus i Vivalla har Khalid Mohammed nu valt att gå vidare och i mars blev han i stället ordförande för Förenade förorter som jobbar med att stärka lokalföreningar runt om i landet.
– Meningen är att kunna bygga långsiktig verksamhet. Kommuner kan inte tro att projekt löser något för finns det ingen kontinuitet så riskerar initiativen försvinna när pengarna försvinner.
Trots att Förenade förorter har sitt säte i Stockholm är det inte ett alternativ för Khalid Mohammed att flytta.
– Vivalla är mitt hem och kommer alltid att vara det.
Dagarna efter påsk skickade Polisen ut ytterligare ett pressmeddelande som inte fått lika stor uppmärksamhet som det om kravallerna. Rubriken lyder: ”Uppföljning av medborgarlöfte i Vivalla visar att brottsligheten har minskat” och handlar bland annat om att skadegörelsen i området halverats under förra året. Polisen trycker på att resultatet är en effekt av samarbetet mellan bostadsbolag, myndigheter och lokala föreningar.
– Vi är många goda krafter som tillsammans gör skillnad och denna uppföljning av medborgarlöftet i Vivalla är en indikator på att vi är på rätt väg, nu gäller det att vi fortsätter resan och även i en ökande takt, säger Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef Örebro.