Från norr till söder: Kvinnorna som tar plats
Att verkliga kvinnor uppmärksammas i offentlig konst i Sverige har bara ett drygt sekel på nacken; den första skulpturen sattes upp 1912 och föreställde Kristina Gyllenstierna. Här är en rad konstverk som har satts upp sedan dess.
GÄLLIVARE
Agda Rössel
Agda Rössel-parken
Agda Rössel (1910–2001), född i Gällivare, var diplomat, världens första kvinnliga FN-ambassadör 1958–1964 och socialdemokrat.
Konstnär: Ingrid Falk
HAPARANDA
Mia Green
Mia Greens park
Mia Green (1870–1949) var fotograf, engagerad för kvinnlig rösträtt och satt i fullmäktige för Högerpartiet. Hon var socialt engagerad och tog initiativ till det första ålderdomshemmet i Haparanda.
Konstnär: Lars Stålnacke
MALÅ
Christina Larsdotter
Brännäs by
Samen Christina Larsdotter (1819–1854) blev berömd för sin längd, över två meter, och visade upp sig mot betalning. Ett minnesmärke, skulpterat med motorsåg, finns i hennes hemby.
Konstnär: Svante Oskarsson
SUNDSVALL
Frida Stéenhoff
Esplanaden
Frida Stéenhoff (1865–1945) var författare, konstnär och samhällsdebattör. Född i Stockholm i ett överklasshem blev Frida senare politiskt radikal och den som introducerade begreppet feminism i Sverige, i föredraget ”Feminismens moral” som hon höll i Sundsvall 1903.
Konstnär: Camilla Bergman
Kai Gullmar
Storgatan 1
Kai Gullmar (1905–1982) var schlagerkompositör, sångare och skådespelare, född i Sundsvall. Hon skrev cirka 500 schlagersånger.
Konstnär: Jörgen Nilsson
GÄVLE
Karolina Själander
Rådhusesplanaden
Karolina Själander (1841–1925) var lärare och skolledare, aktiv i Föreningen för kvinnans politiska rösträtt och inom högern.
Konstnär: Ida Matton
FALUN
Selma Lagerlöf
Östra Hamngatan, tvärs över ån från Dalarnas museum
Författaren Selma Lagerlöf (1858–1949) bodde i Falun mellan 1897 och 1923 och skrev flera av sina kända verk här.
Konstnär: Arvid Backlund
HOFORS
Kerstin Hesselgren
Hembygsgården, Hofors
Kerstin Hesselgren (1872–1962) var liberal politiker och den första kvinnan på många poster i Sverige, bland annat bostadsinspektör och yrkesinspektör. Hon blev 1921 den första kvinnan som valdes till Sveriges riksdag, med stöd av liberaler och socialdemokrater.
Konstnär: Elvy Drugge
UPPSALA
Anna Maria Lenngren
Sysslomansgatan, Uplands nation
Författaren och poeten Anna Maria Lenngren (1754–1817) växte upp i Uppsala, i huset tvärs över gatan från porträttreliefen.
Konstnär: Johan Tobias Sergel
“Concrete Queen”
Mimmi Ekholms plats
Mimmi Ekholm (1897–1961) började som sekreterare och blev så småningom vd för Uppsala Cementgjuteri, i en tid när det var en mansdominerad bransch.
Konstnär: Anna-Karin Brus
Fadime Sahindal
Fadimes plats, Bangårdsgatan
Minnesmärke över aktivisten Fadime Sahindal (1975–2002), till minne av hennes “kamp mot hedersvåld och för rätten till att välja sitt eget liv”. Hon växte upp i Uppsala och mördades av sin pappa 2002, för att hon enligt honom “vanhedrat” familjen.
Konstnär: Hanna Beling
Jenny Lind
Jenny Linds Väg 1
Mosaiken “Näktergalen” är ett minnesmärke över den internationellt kända operasångaren Jenny Lind (1820–1887).
SUNNE
Selma Lagerlöf
Lagerlöfsparken
Författaren Selma Lagerlöf (1858–1940) var den första kvinna att tilldelas Nobelpriset i litteratur och den första kvinnan i Svenska Akademien. Hon var verksam som lärare och drev senare i livet godset Mårbacka. Hon var aktiv i rösträttsrörelsen i den liberalt dominerade Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.
Konstnär: Arvid Backlund
Selma Lagerlöf
Rottneros park
Konstnär: Arvid Backlund
Selma Lagerlöf
Rottneros park
Konstnär: Astri Bergman Taube
NORA
Maria Lang
Strandpromenaden, utanför Kungsgatan 26
Maria Lang (Dagmar Lange) (1914–1991) var den första svenska deckardrottningen. Många av böckerna utspelade sig i den fiktiva staden Skoga som var baserad på Nora. En byst står framför den lägenhet där hon skrev många av sina böcker och runt om finns giftiga plantor och blommor, som nämns i böckerna, planterade.
Konstnär: Rune Johansson
KARLSTAD
Selma Lagerlöf
Framför Värmlandsoperan
Konstnär: Arvid Backlund
SOLNA
Astrid Lindgren
Astrid Lindgrens barnsjukhus
Författaren Astrid Lindgren (1907–2002) föddes i Vimmerby och flyttade till Stockholm där hon bodde större delen av sitt liv. Hon skrev också texter i politiska frågor och hennes engagemang medverkade bland annat till att Sverige fick en djurskyddslag och förbud mot barnaga.
Konstnär: Hertha Hillfon
Astrid Lindgren
Filmstaden Råsunda
Bronsbyst.
Konstnär: Hertha Hillfon
STOCKHOLM
Anna Lindhagen
Fjällgatan
Anna Lindhagen (1870–1941) var sjuksköterska, barnavårdsinspektör och socialdemokratisk politiker, redaktör för Morgonbris 1911–1916. I dag är hon framför allt ihågkommen som pionjär inom svensk koloniträdgårdsrörelse. Reliefen står utanför det museum som hon skapade, Stigbergets borgarrum.
Konstnär: Kjerstin Kjellberg-Jacobsson
Anna Lindh
Medborgarplatsen
Glaskonstverk till minne av Anna Lindh (1957–2003) på Medborgarhusets trappa, där hon höll sitt sista tal 9 september 2003.
Konstnär: Leif Bolter
Anna Sterky
Norra Bantorget
Relief till minne av Anna Sterky (1856–1939) var fackföreningskvinna och politiker, bland annat ordförande för Kvinnornas fackförbund 1902–1907 och partikassör för SAP 1921–1924.
Konstnär: Christina Rundqvist-Andersson
Ellen Key
Ellen Keys park
Ellen Key (1849–1926) var författare och pedagog och aktiv för kvinnlig rösträtt. Hennes mest kända bok ”Barnets århundrade” översattes till 26 språk.
Konstnär: Sigrid Fridman
Astrid Lindgren
Junibacken, Djurgården
Konstnär: Hertha Hillfon
Elin Wägner
S:t Eriksplan
Elin Wägner (1882–1944) var författare och journalist och ledamot av Svenska Akademien från 1944. Hon var engagerad i rösträttsrörelsen inom Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt och senare i internationellt hjälparbete.
Konstnär: Siri Derkert
”Droppar i folkhavet”
Sankt Göransparken
Relief till minne av Maria Sandel (1870–1927), Sveriges första kvinnliga arbetarförfattare. Hon bodde på Kungsholmen hela sitt liv, försörjde sig med hemarbete som trikåstickerska och var politiskt engagerad. Maria Sandel gav också namn åt tidningen Morgonbris.
Konstnär: Sam Westerholm
Elsa Borg
Vitabergsparken
När Elsa Borg (1826–1909) lämnat arbetet som lärare och skolföreståndare drev hon bibelkvinnohem, skyddshem för kvinnor och barnhem i Stockholm. Hon har kallats Sveriges första socialarbetare.
Konstnär: Astri Bergman-Taube
Fredrika Bremer
Humlegården
Fredrika Bremer (1801–1865) var författare och förgrundsfigur inom den svenska kvinnorörelsen.
Konstnär: Sigrid Fridman
Jenny Lind
Djurgårdsbrunnsviken
Operasångerskan Jenny Lind (1820–1887) var född i Stockholm. Hon gjorde internationell karriär och kallades ”den svenska näktergalen”.
Konstnär: Erik Rafael-Rådberg
Karin Boye
Stockholms universitetsbibliotek
Karin Boye (1900–1941), författare och poet, var en tid medlem i den socialistiska tidskriften Clartés redaktion.
Konstnärer: Ylva Lindgren och Jan-Erik Björk
“Kom som du är!”
Riksplan
Minnesmärke över de fem första kvinnorna i riksdagen: Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin och Agda Östlund.
Konstär: Astrid Göransson
Kristina Gyllenstierna
Slottet
Den första offentliga kvinnostatyn i Sverige, rest 1912, föreställer Kristina Gyllenstierna (1494–1559), gift med Sten Sture den yngre. Hon ledde försvaret av Stockholm mot Kristian II:s trupper efter makens död 1520.
Konstnär: Teodor Lundberg
”Poesi och förtrollning till Astrid Lindgren”
Tegnérlunden
Skulptur av författaren Astrid Lindgren (1907–2002) och några av hennes karaktärer.
Konstnär: Majalisa Alexanderson
Margaretha Krook
Nybroplan
Margaretha Krook (1925–2001) var skådespelare. 1997 till 2000 läste hon Alfred Tennysons dikt “Nyårsklockan” på Skansen.
Konstnärer: Heinrich Muellner, Tilda Lovell och Hanna Beling
“Smärtans kristall”
Selma Lagerlöf
Molkomsvägen 2, Farsta
Konstnär: Willy Gordon
ÖREBRO
Anna Lindh
Våghustorget
Minnesmärke i form av en mässingsplatta med en dikt av Helga Henschen på den plats där Anna Lindh (1957–2003) skulle ha talat inför EMU-omröstningen den dag hon avled.
Konstnär: Ann Sidén
HUDDINGE
Karin Boye
Paradistorget
Karin Boye (1900–1941), författare och poet.
Konstnär: Peter Linde
SÖDERTÄLJE
Christina Sandberg – Frälsningssoldaten
Storgatan
Christina Sandberg (1919–2009) var frälsningssoldat som i 40 år gick i Södertälje och samlade in pengar till behövande. Vid millennieskiftet valdes hon till århundradets Södertäljebo.
Konstnär: Gunilla Wihlborg
TANUM
Ingrid Bergman
Ingrid Bergmans torg, Fjällbacka
Skådespelaren och filmstjärnan Ingrid Bergman (1915–1982) hedras med en byst i Fjällbacka, en plats som blev henne kär de sista decennierna i hennes liv.
Konstnär: Gudmar Olavsen
MARIESTAD
Birgitta Andersson
Mariestads teater
För att markera 50-årsjubileet av Teskedsgumman i svensk television satte Mariestad upp en byst föreställande skådespelaren Birgitta Andersson (född 1933), som växte upp i Mariestad.
Konstnär: Marit Krogh
NYKÖPING
Anna Lindh
Culturum
Glaskonstverk till minne av Anna Lindh (1957–2003) som bodde i Nyköping vid tiden för sin död. Det stod ursprungligen vid Nyköpingsån nära Storhusfallet, vid en plats som döpts till Anna Lindhs plats, men flyttades efter vandalisering inomhus till entrén på kulturhuset Culturum.
Konstnär: Leif Bolter
Birgit Cullberg
Teaterparken
Birgit Cullberg (1908–1999), en av Sveriges mest kända dansöser och koreografer, var född i Nyköping. 1967 startade hon dansgruppen Cullbergbaletten, numera Cullberg som är en del av Riksteatern.
Konstnär: Willy Gordon
NORRKÖPING
Moa Martinsson
Grytstorget
Författaren Moa Martinsson (1890–1964) växte upp i Norrköping. Flera av hennes böcker rör sig i de tidiga 1900-talets arbetarmiljöer i och kring Norrköping.
Konstnär: Peter Linde
“Vår enighets fana”
Skvallertorget
Skulpturgrupp över Kata Dalström (1858–1923) och hennes agitation bland textilarbetarna. Kata Dalström kom från överklassen, blev den första kvinnan i socialdemokraternas verkställande utskott och var en av arbetarrörelsens mest kända och efterfrågade agitatorer.
Konstnär: Pye Engström
MOTALA
Jungfru Sophia Isberg
Jungfru Isbergs plats
Sophia Isberg (1819–1875) var konstnär och konsthantverkare, känd för sina träskulpturer. Hon var även känd under namnet Jungfru Isberg.
GÖTEBORG
“Aktivisten”
Haga Kyrkoplan 1
Skulptur av Ingrid Segerstedt Wiberg (1911–2010), journalist, fredsaktivist och riksdagsledamot från Folkpartiet. Hon var starkt engagerad för freds-, flykting- och kvinnofrågor.
Konstnär: Johan Malmström
Johanna Hedén
Diagnosvägen 15
Johanna Hedén (1837–1912) var barnmorska och den första kvinna som blev formellt utbildad kirurg i Sverige. Hon bildade 1885 Göteborgs Barnmorskesällskap och blev vice ordförande när Svenska Barnmorskeförbundet bildades 1886.
Konstnär: Inga-Louise Lindgren
Karin Boye
Kungsportsavenyn
Konstnär: Peter Linde
Micaela Molitor
Korsningen Långängen och Penselgatan, Kvillebäcken
Undersköterskan Micaela Molitor vann 2011 en kommunal tävling om att göra stadsdelen Kvillebäcken mer attraktiv. Vinsten var att bli förevigad som byst.
Konstnär: Martin Hansson
“Veras laboration”
Vera Sandbergs allé 1
Vera Sandberg (1895–1979) var den första kvinnan i Sverige som tog en ingenjörsexamen, med en examen i kemi.
Konstnär: Jan Cardell
VIMMERBY
Astrid Lindgren
Stora Torget
Författaren Astrid Lindgren (1907–2002) föddes i Vimmerby.
Konstnär: Marie-Louise Ekman
LANDSKRONA
Selma Lagerlöf
Strandpromenaden
Författaren Selma Lagerlöf (1858–1940) jobbade som lärare i Landskrona i tio år.
Konstnär: Jonas Högström
MALMÖ
“Elma Danielsson agiterar”
Porträttskulptur, Rörsjöparken
Elma Danielsson (1865–1936) var lärare, journalist och agitator. Hon var med och startade Malmö Kvinnliga Arbetarförbund 1888 och blev 1901 den första kvinnan i Malmö arbetarekommuns styrelse.
Konstnär: Linnéa Carlsson
Artikeln uppdaterades 15 mars med skulpturer i Nyköping.
Läs mer:
En intervju med konstnären och forskaren Monica Sand om bristen på kvinnor.