”Förvaltningen får ta smällen”

– Det känns märkligt att hon går med vinst när kommunen nu går med förlust på grund av personalövertalighet, säger Claes Elmgren (S), ledamot i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

När Björkhagen/Hammarby hemtjänst övergick i privat regi valde 15 medarbetare att inte följa med. Dessa personer har nu förvaltningen kostnader för samtidigt som Björkhagens hemtjänst AB går med vinst.

– De här medarbetarna blev kvar på stadsdelen och de har haft det ganska tufft. En del har varit anställda i tio, femton, tjugo år.

– Det här har blivit en extra kostnad för förvaltningen eftersom vi fått övertalighet där det redan var övertalighet. Samtidigt kunde Margaretha Holmström ta sin verksamhet och slippa vara med i detta.

Enligt Claes Elmgren blev förlusten närmare fyra miljoner kronor.

– Då känns det väldigt konstigt att när hon gör en vinst får förvaltningen en smäll för övertaligheten.

Hur ser du på att hon förklarar vinsten med att hon slipper massa kostnader som hon hade när det var kommunal verksamhet?

– Vi tycker det är fel att knoppa av överhuvudtaget. Det finns inga tydliga regelverk för det här i staden. Och det är sant, man kanske ska tänka på att det ligger en inbyggd vinst i verksamheten från början och det är något som den som köper känner till. Men hon har väl egna kostnader för till exempel it, säger Claes Elmgren.