Förstamajstämning hemma

Digitalt Första maj 2020. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Häng ut en röd handduk över balkongräcket och starta datorn. Det är dags att göra sig redo för ett digitalt förstamajfirande med Stefan Löfven, Susanna Gideonsson och The Mamas, direktsänt från LO-borgen i Stockholm. 

  Pandemin har bara ökat behovet av att sätta välfärden först, för bättre arbetsvillkor för alla som bär upp välfärden och för att välfärden ska finnas där för dig vem du än är, genom hela livet. En stark gemensam välfärd ger trygghet både åt individen och i hela samhället, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad om årets förstamajfirande på temat ”Välfärden först”.

Den fortsatta smittspridningen har för andra året i rad gjort ett fysiskt förstamajfirande omöjligt.

– Första maj förra året var vårt första stora digitala  arrangemang och startskottet för vår omställning. Ett år senare är vi flera erfarenheter rikare, nu tycker jag vi är bäst i Sverige på att kunna mötas trots pandemin säger Ashkan Panahirad som ansvarar för arrangemanget hos Socialdemokraterna.

– Den handlar om att om man kommer tillsammans kan man flytta på berg. Det tycker jag personligen passar bra för Första maj – att tillsammans är vi starka. Det är därför vi firar Första maj.

I stället för att se fanor som fladdrar mot himlen och hälsa på bekanta under den politiska folkfest som Första maj är tänkt att vara får sympatisörer även i år bänka sig framför sociala medier. 

Man har ändå gjort vad man kan för att folk ska känna igen sitt Första maj, så det blir en timme med politiska tal, samtal och musikunderhållning. 

För musikunderhållningen står The Mamas, som består av Ashley Haynes, Loulou Lamotte och Dinah Yonas Manna och som vann förra årets svenska melodifestival. Inte minst gruppens vinnarlåt ”Move” tycker Ashkan Panahirad passar Första maj som handsken.

– Den handlar om att om man kommer tillsammans kan man flytta på berg. Det tycker jag personligen passar bra för Första maj – att tillsammans är vi starka. Det är därför vi firar Första maj. 

För att ändå komma i stämning rekommenderar Ashkan Panahirad att man tar på sig förstamajmärket och hänger något rött på balkongen eller från ett fönster.

– Vi gjorde det förra året och tyckte det fungerade jättebra. Det är visuellt och alla kan hitta något rött hemma för att hänga ut och komma i förstamajstämning. Och så kan man ha digital pepp med sina kamrater – ha digitala plakatstugor och försnack och eftersnack. Det händer rätt mycket runt om i landet, kreativiteten har flödat under pandemin.   

Program

Förstamajfirandet sänds på Socialdemokraternas och LOs Facebook samt Socialdemokraternas Youtube-kanal. SVT Forum sänder Stefan Löfvens och Susanna Gideonssons tal. 

10.30 Sändningen startar

10.30 Tal av Stefan Löfven, partiordförande (S)

10.50 Musikunderhållning med The Mamas

11.00 Tal av Susanna Gideonsson, ordförande LO

11.10 Filmvisning, LO

11.15 Musikunderhållning med The Mamas

11.20 Samtal från landet runt

11.25 Avrundning med Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)

11.28 Internationalen av Alicia Savbäck Garcia