Folkrörelsepartiet Socialdemokraterna – alltid på vanligt folks sida

I oroliga tider behöver Sverige en politik som ökar tryggheten för vanligt folk, som ger hopp och framtidstro och som stärker vår gemenskap. Foto: Martin Hörner Kloo/Socialdemokraterna.

Valrörelsen är över och en ny tid väntar. Men låt oss för en (kort) stund stanna i det som varit, innan vi blickar framåt.

När jag valdes till partisekreterare i november talade jag om att vi ska vara i väljarnas vardag och ta samtalen. Vi – folkrörelsepartiet Socialdemokraterna– kan ju göra det som ingen reklamkampanj eller PR-konsult fixar: Prata med människor om deras vardag, i deras vardag. Med facit i hand kan jag konstatera att jag inte riktigt var beredd på den kämpaglöd och det engagemang jag nu har mött i vårt parti. Wow, vilket drag det varit!

I valrörelsen har jag rest från Kiruna till Ystad och från Östhammar till Lilla Edet, jag har besökt samtliga partidistrikt och varit på över 100 orter. Och var jag än har kommit har packpåsarna stått klara och medlemmar anslutit på löpande band till den ena aktiviteten efter den andra. Jag skulle vilja tacka var och en av er, men tills vi ses nästa gång finns ett par saker som jag gärna vill ha sagt.

För det första. Vi socialdemokrater ska hålla huvudet högt och känna stolthet. För vet ni vad? Vi har bedrivit den största samtalskampanjen i vårt partis historia. Vi har fört över 700 000 samtal. Vi har gjort den största ökningen på 20 år! Och med resultatet från årets val bryter vi en nedåtgående trend. Äntligen! Men det är ingen slump. Det är resultatet av hårt, strategiskt arbete från norr till söder i vårt älskade land.

För det andra. Med Magdalena Andersson som partiordförande och statsminister har det varit en fröjd att ta på sig kampanjjackan för att möta människor i trappuppgångar och på radhusuppfarter och i politiska samtal på gator och torg. Oavsett om det handlar om höga elpriser, det säkerhetspolitiska läget, kriminalitet eller välfärd har Magdalena Andersson Sveriges bästa för ögonen, och det vet svenska folket.

Och för det tredje. Socialdemokraterna är ett parti i ständig rörelse. Att vi tog oss över 30 procent i riksdagsvalet är ett styrkebesked för hela landet. Jag kan också konstatera att vi går fram i 16 av 21 regioner och i 152 av Sveriges 290 kommuner, varav många i decennier lutat kraftigt åt höger. Det finns en efterfrågan på mer socialdemokratisk politik bland väljarna.   

Nu fortsätter arbetet. I oroliga tider behöver Sverige en politik som ökar tryggheten för vanligt folk, som ger hopp och framtidstro och som stärker vår gemenskap. Mer än två miljoner väljare valde att lägga sin röst på Socialdemokraterna, och vi socialdemokrater ska förvalta deras förtroende väl.

Tillsammans ser vi till att Kristerssons tid vid regeringsmakten blir blott en parentes i historieböckerna.

Vi ska samla. I en välkänd dikt uppmanar poeten Ingrid Sjöstrand oss att ta ställning med orden ”elda under din vrede”. Och vet ni vad? Vi ska alltid forma vår politik utifrån de orättvisor som människor brottas med i vardagen. Vi ska samlas kring samhällsproblemen och värva fler medlemmar till S. När jag i förra veckan talade inför vår riksdagsgrupp var mitt budskap tydligt: fortsätt stärka partiet lokalt –håll tempot uppe!

Vi ska skola. Alla nya medlemmar som just nu strömmar in går med i S av en anledning. De känner oro och olust inför att Sverige ska styras av en högermajoritet där SD är största parti, men också nyfikenhet och vilja att vara med och bidra. Genom möten, samtal och utbildningar ska vi under den här mandatperioden lära av varandra. Vi är ett folkrörelseparti – och varje ny medlem ska ha tillgång till de verktyg hen behöver för att växa och bidra till en starkare socialdemokrati.   

Vi ska påverka. I ständig opposition mot de högerkonservativas försök att så split och destabilisera Sverige ska vi socialdemokrater utveckla vår politik. Vi ska inte låsa in oss i mötesrum och korridorer – vi är många som fört hundratals samtal i valrörelsen och gått stärkta ur alla de möten vi haft. Tillsammans ser vi till att Kristerssons tid vid regeringsmakten blir blott en parentes i historieböckerna.

Det är ett hårt arbete som väntar. Men vilka är bättre rustade än vi? I facklig-politisk samverkan med LO-förbunden ska vi driva frågor om arbetarnas rättigheter. Vi såg efter såväl Brexit som valet av president Trump i USA att hatbrotten ökade och nu, med SDs ökning, finns risken att en liknande utveckling sker i Sverige. SD är ett parti med rötter i nazismen, men de är också ett parti vars åsikter strider mot allt vad anständighet heter. Ledande företrädare talar om ”journalistrugby” och vill reformera Public Service i grunden när det som sägs där inte faller dem på läppen. Det är vansinne – som socialdemokrater står vi upp för demokratin och alla människors lika värde och rätt.

På valvakan fick jag frågan om jag nött sönder järnvägsrälsen. Och nog för att jag farit runt! Men ingenting av det vi gjort hade varit möjligt om vi inte varit tusentals och åter tusentals som slutit upp och gått samman. Den energin ska vi bära med oss när vi fortsätter att stärka folkrörelsepartiet Socialdemokraterna. Vi sade att vårt Sverige kan bättre. Vi vet att det är sant.

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna.

Detta är en politisk analys eller en ideologisk text i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.