Fina förstärkningar till Palmecentret och Olof Palmes Minnesfond
Två uppdrag i Olof Palmes anda har tillsatts. Tidigare utrikesminister Margot Wallström blir ordförande för Olof Palmes Internationella Center (OPC) och tidigare statsminister Stefan Löfven blir ordförande i Olof Palmes minnesfond.
– Det känns väldigt hedrande och roligt och det ska bli spännande. Jag vill också säga stort tack till Marita Ulvskog som skött uppdraget fram tills nu, säger Margot Wallström.
Hon berättar att hon följt Palmecentret under lång tid och imponerats över hur mycket de syns och hur de tar sig an många viktiga frågor. Ett exempel hon nämner är rapporten ”Common security”, som OPC tillsammans med International Peace Bureau (IPB) och International Trade Union Confederation (ITUC) står bakom och som sponsrats av Olof Palmes Minnesfond.
– I rapporten gör man en vidare definition av säkerhetspolitik. Man ser tillbaka på den rapport som Olof Palme gjorde en gång i tiden men uppgraderar den till nutid. Säkerhet bör ses i bredaste bemärkelse, det är inte bara militär säkerhet utan det handlar om försvar också mot pandemier, klimatkatastrofer, desinformation. Hoten och utmaningarna ser annorlunda ut i dag, man behöver ha ett vidare begrepp och förstå hur sambanden ser ut.
Margot Wallström nämner också frågan om demokrati, hur den kan försvaras och förstärkas.
– Jag hoppas kunna bidra med det jag hållit på med ett tag, att koppla ihop klimat- och miljöfrågan med fred och säkerhet.
Vi lever i en orolig tid. Margot Wallström tar upp kriget i Ukraina, som förs med traditionella militära medel och som påverkar omvärlden på flera sätt.
– Vårt beroende är så stort, av handel och hur det påverkar ekonomin, det här är en illustration av det. Det finns något som traditionellt har kallats första försvarslinjen, de politiska och diplomatiska verktygen, som inte får glömmas bort. De kommer att behövas framöver.
Margot Wallström har en minst sagt gedigen erfarenhet av internationellt arbete, inte bara som utrikesminister under åren 2014–2019 utan också bland annat som EU-kommisionär 1999–2010 och under två år därefter FNs generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld. Hon tror själv att hennes bakgrund av arbete med EU-frågor kan komma väl till pass då Europa kommer att spela en viktig roll i världspolitiken framöver.
Hur ska vi åstadkomma en fred som håller längre och hur ska vi leva upp till åtagandet om nedrustning av kärnvapen? Det är en otroligt viktig uppgift.
När det gäller själva rollen som ny ordförande säger Margot Wallström att hon närmar sig den med ödmjukhet inför organisationen och den kunskap och erfarenhet som dess anställda besitter.
– Jag kommer in i en organisation som fungerar väl och som utför ett oerhört viktigt arbete. De har visat att de tar sig an de frågor som är mest aktuella nu och inför framtiden. Inte minst Anna Sundström har skött det här fantastiskt bra. Det är roligt med en bra styrelse och jag vet att det finns ett stort engagemang för dessa frågor både inom partiet och sidoorganisationerna.
Margot Wallström menar att Olof Palmes namn och idéarv förpliktigar. Hon tycker att det väcker stolthet att tänka på vilken stark röst han hade i världen och att det nu är dags att se framåt och möta dagens utmaningar.
– Under diskussionen om Nato har oppositionen försökt förminska det och pratat nästan lite hånfullt om det. Men arbetet för fred och nedrustning har gett Sverige ett anseende i världen och det har väl aldrig varit så viktigt som nu. Hur ska vi åstadkomma en fred som håller längre och hur ska vi leva upp till åtagandet om nedrustning av kärnvapen? Det är en otroligt viktig uppgift.
Även Stefan Löfven är stolt över sitt nya uppdrag, som styrelseordförande för Olof Palmes Minnesfond i tre år framåt.
– När Olof Palme mördades var jag 28 år. I dag är jag 64. Än i dag är arvet efter Olof högst levande. Som ny styrelseordförande för Olof Palmes Minnesfond ska jag fortsätta arbeta i hans anda. Det är ett hedersamt uppdrag att få ta över styrelseordförandeposten för en så betydelsefull organisation som med stipendier och priser uppmärksammar enskilda personer, men också skolor och organisationer, som går i Olof Palmes fotspår, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.
Efter en karriär som statsminister, partiledare och IF Metalls fackförbundsordförande leder Stefan Löfven idag FNs högnivåpanel med fokus på globala ödes- och samarbetsfrågor, är engagerad i kampen mot barnarbete och tillträder i juni som ny styrelseordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI).
Dessutom är det alltså klart att Stefan Löfven ersätter Pierre Schori som styrelseordförande i Olof Palmes Minnesfond. Nya i styrelsen är även Lisa Nåbo, Jens Orback, Anna Sundström och Veronica Palm. Mårten Palme och Mattias Palme kliver också in som ordinarie styrelseledamöter.
– Stefan Löfven känns klockren som ny ordförande. Han har ett genuint och starkt engagemang för det som är minnesfondens syften: kampen mot rasismen och främlingsfientligheten liksom arbetet för internationell förståelse och gemensam säkerhet. Stefans goda ledarskap blir en viktig resurs för minnesfonden framöver, säger Joakim Palme, vice ordförande för Olof Palmes Minnesfond, enligt pressmeddelandet.
Stiftelsen Olof Palmes minnesfond för internationell förståelse och gemensam säkerhet instiftades i mars 1986 av Olof Palmes familj och den socialdemokratiska partistyrelsen för att hedra hans minne.