”Fake news” blev en väckarklocka för oss

Han är killen som gillade vandringssägner redan som liten och som nu föreläser om falska nyheter. Efter årsskiftet kommer Jack Werners bok om felaktigheter på nätet och om 2016, året som tog påhittade nyheter som politiskt vapen till nya höjder. Foto: Maria Persson/AIBILD

”Fake news”, falska nyheter, exploderade rakt i ansiktet på de flesta av oss under det amerikanska valet i höstas. Men falska nyheter är inget nytt, säger Jack Werner. Numera frilansjournalist, men med bedrifter i bagaget som Metros Viralgranskaren och Creepypodden, ska han i höst kartlägga arbetet mot falska nyheter för Medieinstitutet Fojos räkning.

Efter årsskiftet kommer boken som har arbetsnamnet ”Jag skiter i att det är fejk, det är för jävligt ändå”.

– Arbetet för Fojo är en kartläggning av olika metodiker och vilken effekt de har. Jag vill skaffa mig en mer översiktlig bild av forskningsläget. Det var som att under förra året vaknade allt fler människor när det gällde att om alla kan publicera sig på nätet, men ingen vet vad det innebär, blir det kaos. En mängd forskningsprojekt sparkades igång.

Jack Werner i halvbild framifrån

Jack Werner vill ha en journalistutbildning redan i lågstadiet. ”Då ger du barn redan tidigt en verktygslåda för faktagranskning och research”. Foto: Maria Persson/AIBILD

[dropcap]M[/dropcap]ed utgångspunkt i kartläggningen ska svenska journalister förses med en metodik för hur man arbetar mot falska nyheter. Jack Werner skulle egentligen vilja ha en journalistutbildning redan i lågstadiet.

– Då ger du barn redan tidigt en verktygslåda för faktagranskning och research. Du ger dem en etisk förståelse för vad det innebär att publicera sig. Men du gör dem också till kunnigare och kräsnare och därmed bättre mediekonsumenter. Det ställer högre krav på oss journalister att göra ett bättre jobb, förklarar han.

Men det räcker inte att prata etik, vi måste också prata förtroende.

– Vad innebär det att ha förtroende för någon? Vem är det du har förtroende för? Och varför? Jag vill uppvärdera förtroendet och säga: tänk på vem du ger förtroende till och varför. Ditt förtroende är värt något.

Nästa år är det val, redan nu drar valrörelsen igång. Kommer debatten om falska nyheter att nå ytterligare höjd?

– Jag uppfattar inte riktigt att det finns någon styrfart när det gäller det här och de politiska partierna, förutom Sverigedemokraterna kanske. Säga vad man vill om Trump, men han hade ett antal väldigt tydliga talepunkter som var lätta att omsätta i budskap. Saknar man den typen av större, slagkraftiga, populistiska idéer blir det svårare. Vi kan vara tacksamma att i Sverige är det just nu ingen jävel som vet hur man gör, säger Jack Werner.

[blockquote author=”Jack Werner” pull=”pullright”]”…men SD skiter i Twitter. Det är för elitistiskt.”[/blockquote]

Han berättar att Erik Carlsson, sociala medier-chef på Aftonbladet, ägnat några månader åt att se hur det går för de politiska partierna på Facebook och Twitter och konstaterar att SD är betydligt mer aktiva än alla andra.

– Under en kväll kan de lägga ut 15 inlägg på Facebook vilka får mer spridning än alla de andra partiernas tillsammans. Samtidigt har övriga partier hög svansföring på Twitter, men SD skiter i Twitter. Det är för elitistiskt, säger Jack Werner.

Han tycker det är svårt att sia om det svenska valet nästa år och menar att vi har en tendens att titta mycket på USA. Men det är problematiskt rent politiskt att jämföra Sverige och USA.

– Och det är jättesvårt att jämföra Trump med någonting annat, även om många gör det. Det går inte med utgångspunkt i det att säga att den svenska valrörelsen kommer att bli på det ena eller andra sättet, tycker han.

USA:s president Donald Trump i halvbild

Jack Werner tycker att det är svårt att jämföra USA:s president Donald Trump med någonting annat. Fotot ovan är från Donald Trumps tal på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Maryland, USA, år 2013. (Wikimedia Commons user Anythingyouwant)

[dropcap]J[/dropcap]ack Werner tar upp händelsen på politikerveckan i Järva där en skylt med texten ”Jimmie = rasist” fanns i en av Sveriges Radios bussar. SRs opartiskhet ifrågasattes Men någon hade satt skylten på bussen, en SR-reporter rev ner den och slängde bara in den i bilen för att kasta den senare.

[blockquote author=”Jack Werner” pull=”pullleft”]”Det som ofta saknas när man gör en faktakoll är en person som kan kommunicera med de här människorna.”[/blockquote]

– Men det som också hände var att en informationschef hos Sverigedemokraterna tidigt gick ut och sa att han inte trodde på det. Han var bekant med reportern ifråga och menade att hon inte skulle göra så. Han avfärdade kritiken mot SR som en konspirationsteori. Hanif Bali (moderat riksdagspolitiker, reds. anm.) gick ut och sa om det är ett drev mot public service och han inte går i spetsen kan man räkna med att det är ”foliehatteri”. Det fanns alltså ett antal nyckelpersoner som den här gruppen litar på som gick ut och dementerade. Det som ofta saknas när man gör en faktakoll är en person som kan kommunicera med de här människorna, säger Jack Werner.

Med berättelsen vill han visa att det som hänt i USA är just ett amerikanskt fenomen. Men han tillägger att han är övertygad om att den svenska valrörelsen ändå kommer att vara ganska smutsig…

– Men det kommer vara smutsigt på ett svensk sätt.

Vad är speciellt med svenska medier?

– Vi är ofta mer försiktiga med namnpublicering än vad andra länder är. Det är typiskt svenskt att vara försiktig, men i kombination med en bred offentlighet. Frihet under ansvar, säger han.

Jack Werner i halvbild framifrån

En speciell grej med svenska medier är att vi ofta är mer försiktiga med namnpublicering än vad andra länder är, menar Jack Werner. Foto: Maria Persson/AIBILD

[dropcap]S[/dropcap]edan två år gör Jack Werner Creepypodden, en SR-podd med skräckhistorier och vandringssägner. Och just vandringssägner är något som han varit intresserad av sedan han var liten. När han var åtta hittade han boken ”Råttan i pizzan” av Bengt af Klintberg i sin mormors bokhylla. Det är också vandringssägner han pratar mycket om när han är ute och föreläser på gymnasieskolor.

– Vandringssägnen lär dig att betrakta varje historia som ett objekt. Du kan läsa en historia som en anekdot som du bara tar in eller så kan du läsa den som något som har ett motiv och en historia som vill något. Om man tittar på dem under längre tid lär man sig att känna igen delarna.

[blockquote author=”Jack Werner” pull=”pullright”]”…om historierna ska aktivera en emotionell reaktion måste de ta sin utgångspunkt i en verklighetsbeskrivning du och jag delar.”[/blockquote]

Om man tänker på vandringssägnen som en berättelse som sprids från person till person i tron att den i någon mån är sanningsenlig är likheten med Facebook tydlig.

– På Facebook har du människors subjektivt berättade anekdoter som ofta är emotionellt laddade. Det är en tunn linje mellan dem och vandringssägnerna. Men om historierna ska aktivera en emotionell reaktion måste de ta sin utgångspunkt i en verklighetsbeskrivning du och jag delar. Spökhistorier, vandringssägner och ”fake news” är spegelbilder av sin samtid, säger Jack Werner.

 

 

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Faktaruta om Jack Werner” tab_id=”1503045946484-0c125930-802f”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara