Erik Nises: I slutänden har Stefan Löfven oftast fått rätt
Han svetsade RC-lok när han tillfrågades om de första uppdragen i arbetarrörelsen. Satt i bostadsbolaget och tekniska nämnden i Ö-vik och blev kontaktombud för kamraterna på Hägglunds.
De som tjänar pengar på andras slit hade fuckat upp. Big time.
Men den tid som skulle forma hans politiska agenda var åren kring 2008 när han ledde IF Metall genom industrikrisen. Ordförande Löfven försökte få den borgerliga regeringen att förstå att det inte var produkterna hans medlemmar tillverkade det var fel på. Den här gången var det finanssektorn. De som tjänar pengar på andras slit hade fuckat upp. Big time. Just därför gick nog jobb att rädda om man bara handlade snabbt.
Men regeringen var inte intresserad och Löfven gjorde på egen hand upp krisavtalet med arbetsgivarna. Massvis med jobb och företag räddades men Stefan Löfven glömde aldrig dem som politiken svek under krisen. Det var killar och tjejer som, precis som han själv i ungdomen, jobbade på golvet, hade familjer, drömmar och räkningar att betala den 25:e.
Några år senare åkte Reinfeldt till Davos och berättade att industrin i Sverige praktiskt taget var borta. Samma kvartal sysselsatte tillverkningsindustrin över en halv miljon svenskar och minst lika många indirekt. Året efter åkte Reinfeldt ut och Löfven kom in. Det var som om ödet såg till att en man med dessa erfarenheter skulle leda landet i nästa globala kris.
svetsaren var förberedd och det politiska svaret massivt
Inte heller vårvintern -20 när folk började tappa luktsinnet, kvävdes på IVA och samhället slog tvärstopp, var det svenska företag det var fel på. Viruset, precis som den globala finanskapitalismen, var en farsot som drabbade oss. Men nu fanns systemen på plats, svetsaren var förberedd och det politiska svaret massivt. Med respekt för människors skräck och tvekan manade han lugnt till det ansvar som alltid är frihetens förutsättning. Hur många tusen jobb som räddades vet vi inte. Men vårt samhälle kommer att klara krisen och den industri som Stefan Löfven alltid har trott på investerar tungt och med dess omställningsvilja tänds även hoppet om en lösning på klimatkrisen.
Jag hade turen att få arbeta för Stefan Löfven och vill delge en anekdot som jag alltid tänkt på när jag grubblar över att denne tystlåtne politiker lyckades bäst i vår högljudda tid. Löfven var nyvald och hade hållit ett föredrag för mäktiga människor i Stockholm. På lunchen hamnade han i sällskap med en industriledare och en bankchef som prisade hans insikter om näringslivets villkor. Men så började de gå på honom om anställningstryggheten och refererade till sina egna barn. De ville inte ha några fasta jobb utan flängde mest runt i världen mellan olik gig i den kreativa ekonomin.
spände han ögonen i bankchefen
Löfven mumsade lugnt vidare hummade lite och sa att visst behövs flexibilitet i arbetslivet, men att tryggheten också är viktig. Medan näringslivstopparna drog efter andan för en ny tirad spände han ögonen i bankchefen och sa: jag har inte några egna barn, men mitt intryck är att unga även nuförtiden vill bo någonstans. Och så frågade han om banken gav bolån till människor med de arbetsvillkor som hon just förordat. Det blev inte mycket mer sagt den lunchen.
Löfvens styrka är att han alltid förstått vad som är Sveriges styrkor i världsekonomin och att han alltid värnat människor som skapar dessa värden. Han har inte alltid tagit hem alla politiska poänger. Men i slutänden har han oftast fått rätt.
en politik för folk som duschar efter jobbet
Snart stämplar Stefan Löfven ut. Rediga typer som gjort ett hårt dagsverke åker hem när skiftet är slut. I nio år har han fört en politik för folk som duschar efter jobbet. Ulla har nog redan hängt fram badrocken.
Erik Nises är ordförande för Socialdemokraterna i Borlänge och fd pressekreterare i regeringskansliet