Erik Nises: Dags för S att skaffa sig en bostadspolitik

Han kom som ett yrväder en novemberafton för att klippa den svångrem som drogs åt kring bostadsmarknaden för 30 år sedan. Den som ligger kring halsen på de 1,6 miljoner svenskar som fötts eller flyttat hit sedan den statliga bostadspolitiken skrotades. Den rem som redan kväver det ökande antal människor som är hemlösa i vårt land och rappar ryggarna (med spännesänden) på de 449 barn som vräktes förra året. Den förbannade svångrem som låser in skötsamma människor i nedgångna områden där hyrorna stiger och knarkgäng med lust tar sig an barnens fritidsproblem.

På det öppna kvällsmötet i Borlänge berättade den socialdemokratiske fastighetsdirektören och folkbildaren Lennart Weiss att bostadspolitik är svårt och att knappt någon kan frågorna längre. Möjligen är det därför som många tjatar om att bygga de där nya fina och billiga hyresrätterna som man aldrig har träffat någon som bor i.

Nya hyresrätter behövs. Men de har alltid varit dyra

Nya hyresrätter behövs. Men de har alltid varit dyra, sa Weiss och började visa kalkyler och diagram. Han föredrog ett program, och vi i lokalen (ett gäng sossar, en moderat och ett par sverigedemokrater) tyckte att det verkade klokt och riktigt.

Socialdemokraternas partistyrelse beställde inför valet 2018 rapporten ”En ny social bostadspolitik”. Sedan glömde man bort den. Rapporten är mycket ambitiös, med en tydligt socialdemokratisk krass analys och realistisk vision. Möjligen går det också att få majoritet för flera av förslagen, som ytterst syftar till att höja livskvaliteten och valfriheten för oerhört många. Från de allra mest utsatta till den som skulle vilja bygga ett fint hus och parkera den nya bilen på uppfarten. Just det var en gång definitionen av den svenska socialdemokratiska drömmen och är alltjämt drömmen för folkmajoriteten, som sedan 90-talskrisen inte har något politiskt parti på sin sida i bostadsfrågan.

De senaste decenniernas socialdemokratiska partiledare och statsministrar har tappat bostadspolitiken. Högt ställda förväntningar har inte infriats. Många är besvikna, vilket har skapat ett förtroendeproblem.

Det borde innebära att Socialdemokraterna skaffar sig en riktig bostadspolitik

Nu vill nya statsministern att vi ska säga som det är, och göra det som krävs. Det borde innebära att Socialdemokraterna skaffar sig en riktig bostadspolitik.

För det räcker inte med otillräckliga byggsubventioner som bara verkar på den del av bostadsmarknaden som minst antal medborgare längtar till. (Dessutom har högerpartierna nu strukit dem ur statsbudgeten.) Men annars har Socialdemokraterna i princip ingen bostadspolitik. Inte heller övriga partier har någon bostadspolitik värd namnet. Även om Liberalerna verkar ha snott några förslag ur rapporten till sitt berömvärda projekt Förortslyftet.

För den nya bostadsministern räcker det kanske med att vända på sidorna i den där rapporten

Vår nya statsminister har redan sagt att Socialdemokraterna ska vända på varenda sten för att komma till rätta med den bedrövliga segregationen i det här landet. För den nya bostadsministern räcker det kanske med att vända på sidorna i den där rapporten.

Erik Nises är lärare och ordförande för Socialdemokraterna i Borlänge