Eric Sundström: Väckarklockan ringer för att förbättra vår motståndskraft
Just nu pågår Beredskapsveckan och årets tema är ”sätt igång”. Det är en uppmaning som arbetarrörelsen måsta ta på allvar. Ett fullskaligt krig rasar ett par länder bortom Sverige. Världen har aldrig upplevt så många pågående väpnade konflikter samtidigt som under de senaste åren. Det är omöjligt att veta hur vårt närområde ser ut om tio år.
En annan väckarklocka var pandemin. Runt 94 procent av LO-förbundens medlemmar fortsatte att jobba på sina ordinarie arbetsplatser. Hemarbete är inte ett alternativ om du rent fysiskt bär en del av samhällets funktionalitet på dina axlar. Dessvärre har vi sannolikt inte upplevt den sista pandemin på vår stressade planet. Men ett välfärdssamhälle utan marginaler i normalläge får onödigt svårt att hantera en längre kris, även nästa gång.
Apropå väckarklockor måste vi skakas av bilderna från översvämningarna i Centraleuropa. Den svenska årsnederbörden ökar och jordskreden lär bli sex gånger fler. I Simrishamn har havsnivån redan stigit med sex centimeter. Klimatförändringarnas effekter på våra samhällen är oöverblickbara.
Redan i december 2015, mot bakgrund av den första ryska aggressionen mot Ukraina, beslutade den S-ledda regeringen att återuppta en ”sammanhängande planering för totalförsvaret”. Sedan dess är Sverige i flera avseenden i förvandling och vårt totalförsvar – med en militär del som måste rustas upp och en civil del som måste återuppstå – är under uppbyggnad.
Tidöregeringen har inrättat en ministerpost även för civilt förvar, som innehas av Carl-Oscar Bohlin, samt ett tvärsektoriellt näringslivsråd för krisberedskap där arbetsmarknadens parter ingår. Det är självklart att alla ansvarstagande aktörer måste bidra när Sveriges beredskap stärks. Om vi vänder blicken mot den budgetproposition som just presenterades bör även en socialdemokrat välkomna regeringens stora satsningar på såväl militärt som civilt försvar samt stödet till Ukraina – även om vi alltid kan diskutera olika nivåer och prioriteringar.
För ett socialdemokratiskt parti som arbetar med en ny samhällsanalys är det uppenbart att Tidöbudgeten slösar bort pengar på skattesänkningar för rika – och missar avgörande investeringar som krävs för att förbättra vår motståndskraft.
Det finns dock två områden som ropar på uppmärksamhet.
För ett socialdemokratiskt parti som arbetar med en ny samhällsanalys är det uppenbart att Tidöbudgeten slösar bort pengar på skattesänkningar för rika – och missar avgörande investeringar som krävs för att förbättra vår motståndskraft. Infrastrukturen med sina skriande behov får 1,5 nya miljarder, men 2,4 miljarder satsas på att få människor att lämna Sverige. Miljöbudgeten kapas med tre miljarder. Vården får totalt sett mindre pengar under 2025. Kommunerna – nyckelaktörer i krisberedskapen – får inga nya generella bidrag.
Det pågår ett arbete för att förbättra civilförsvaret med ena handen, medan den andra häller pengar över rika i stället för att rusta vårt gemensamma samhälle. Här finns en möjlighet till socialdemokratiskt helhetsgrepp.
För det andra handlar Sveriges krisberedskap ytterst om dig och mig. Det är på oss alla som det beror. I dagarna presenterar LO och ABF ”Facklig beredskap” – en studiecirkel som bygger på att du lyssnar på ett poddavsnitt inför varje träff. Ett genomgående tema är hur beredskapen även måste förbättras på våra arbetsplatser.
Uppmaning under beredskapsveckan är som sagt ”sätt igång”. Så när du nu tar några steg framåt i dessa frågor, så kan du göra det i en poddbaserad cirkel.
Eric Sundström är S-debattör