Eric Sundström: Transformationen är den stora frågan
Att landa i Berlin 9 november gör dig knäsvag. På det här datumet i Tyskland 1848: Den politiska ledaren Robert Blum avrättas; kulor som indikerade att revolutionen som inleddes i mars samma år skulle krossas.
1918: Den siste preussiske kungen Vilhelm II avsätts. 1923: Hitlers misslyckade ölkällarkupp. 1938: Kristallnatten. 1989: Berlinmurens fall.
Den första siffran som nämns under min studieresa är 63 procent. Det är andelen medborgare i det forna Östtyskland som anger att de är missnöjda med demokratin. I Tyskland är 85 procent oroade för landets framtid – den värsta siffran på 25 år.
Kansler Scholz har personligen bildat en Allianz für Transformation med nyckelaktörer i det tyska samhället. Konstrasten till regeringen Kristerssons nedmontering av svensk klimatpolitik kunde inte vara tydligare.
Det ligger ett stort allvar över dagarna i Berlin: kriget, energipriserna, inflationen, folkligt missnöje. Men under ett möte i den imponerande byggnaden Bundeskanzleramt med en tung rådgivare till kansler Olaf Scholz börjar hoppet långsamt växa.
Allt – allt! – handlar om ”transformation”, ett samlingsbegrepp för social och ekologisk omställning, digitalisering, kompetensförsörjning och nya geopolitiska utmaningar (Zeitenwende). Kansler Scholz har personligen bildat en Allianz für Transformation med nyckelaktörer i det tyska samhället. Konstrasten till regeringen Kristerssons nedmontering av svensk klimatpolitik kunde inte vara tydligare.
Hos den fackliga centralorganisationen DGB visas en bild på förra sommarens översvämningar. På regional nivå har DGB bildat ”transformationsråd” som tar fram strategier för rättvis omställning. DGB utbildar även medlemmar till ”transformationsexperter” som därefter ska driva på omställningen på arbetsplatsen.
På SPDs högkvarter bekräftar Kajsa Borgnäs att ”transformationen” är den stora frågan, men hon understryker att utmaningarna är många och svåra. Energin är inte billig och säker längre, den tyska arbetskraften är gammal, konkurrensen från Kina och USA är stenhård.
Jag går i skjorta och kavaj; det är den varmaste hösten i Tyskland sedan mätningarna började 1881. Europas utmaningar känns in på huden.
På mina möten sägs det även att Tyskland ska vara beroende av europeisk enighet och inte rysk gas; EU är alltid en möjlighet och ett starkare europeiskt försvar är en självklarhet; migranter och flyktingar omnämns med medmänsklighet och respekt; för SPD är det självklart att transformationen inbegriper en stark stat, aktiva medborgare, högre skatter för de rikaste. Det är som att andas frisk, europeisk luft.
Under en kvällspromenad i Berlin 9 november 2022 stannar jag på en trottoar framför ett gravljus och två snubbelstenar som hedrar offer för Förintelsen. Jag går i skjorta och kavaj; det är den varmaste hösten i Tyskland sedan mätningarna började 1881. Europas utmaningar känns in på huden.
Mörkret vi måste undvika. Omställningen vi måste göra.
Eric Sundström är S-debattör