”En rejäl tandvårdsreform vore sossigt”

När Daniel Andersson hoppade av gymnasiet sa hans morfar till honom att det skulle komma nya chanser. Nu är han ledamot i riksdagens konstitutionsutskott. Foto: Ingela Hoatson

Daniel Andersson är fritidsledare, entreprenör och en 35-åring som brinner för äldrefrågor. Han är ordförande i HBT-Socialdemokrater sedan tre år, drömmer om tandvårdsreformer och är engagerad i internationella frågor såväl i EU-nämnden som för mänskliga rättigheter.

Politiskt aktiv blev han 2013 hemma i Lindesbergs kommun, fem år senare kom han in i riksdagen. Det har gått snabbt för Daniel Andersson, det är han medveten om. Det började en dag år 2013, när han bråkade med S-kommunalrådet om att det fanns för få parkeringsplatser i Frövi, och ledde till att han gick med i partiet för att förändra det. Men att han 2018 skulle väljas in som riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Örebro län anade han inte då. Inför valet i september står han nu på plats fyra.

Först kom Daniel Andersson in som statsrådsersättare för biståndsminister Matilda Ernkrans, vilket blev en ordinarie plats när tidigare partisekreteraren Lena Rådström Baastad avgick i samband med S-kongressen förra hösten. 

Daniel Andersson har under hela tiden haft en ordinarie plats i riksdagens konstitutionsutskott och EU-nämnden, vars arbete han beskriver med passion och glädje. Det som för många är luddigt och komplicerat biter han sig gärna fast vid och gör begripligt. Överhuvudtaget uttrycker han sig positivt och med engagemang om såväl politiken som livet.

– Jag tror på att gladast vinner! Jag är konstant positiv, det är en livsinställning.

Men, så har det inte alltid varit. I skolan var det tufft, att vara gay i ett litet brukssamhälle och försöka hitta sin plats var svårt. Som ung mådde han tidvis psykiskt dåligt innan han fann sin väg i livet.

– Jag har inte ens gått ut grundskolan, jag hade 13 IG (icke godkänt) i årskurs 9. Jag kände mig som ett stort misslyckande i familjen när jag sa att jag skulle hoppa av det individuella programmet i gymnasiet, säger Daniel Andersson.

Men Daniel Anderssons morfar blev inte besviken, han uppmuntrade honom och sa att det kommer nya chanser. Och det gjorde det.

Det är nyckeln till det samhälle vi socialdemokrater byggt, där vi tror på att människor ska få en chans, och en andra chans och ingen lämnas efter.

Fortfarande minns han känslan när det vände.

– Den morgonen, jag låg där i sängen och tänkte för mig själv att ”nej, nu räcker det, det här är sista dagen i mitt liv jag har det så här, nu ska jag göra allt jag kan, så bra jag kan, varje dag framåt”. Jag valde mitt liv, jag valde bort det dåliga. Jag valde något bra och det är därför jag är där jag är i dag.

Vägen gick till Fellingsbro folkhögskola, och studierna där gjorde all skillnad. Det var där han började tro på sig själv och sin förmåga. I dag driver han en konferensanläggning, ett fastighetsbolag och en gymanläggning i Frövi. Det har han lyckats bygga upp, trots att han inte kommer från någon företagarsläkt. 

– Nej, mamma jobbade som städare och farsan lämnade oss när jag var ett och ett halvt. Styvpappa var polis, morfar jobbade på pappersbruket i Frövi och mormor som fångvaktare på kvinnofängelset Hinseberg, säger Daniel Andersson.

Att det blev så bra, menar Daniel Andersson, har att göra dels med att han haft kloka, stöttande vuxna runt sig och dels med det Sverige han växte upp i. 

– Det är nyckeln till det samhälle vi socialdemokrater byggt, där vi tror på att människor ska få en chans, och en andra chans och ingen lämnas efter, säger Daniel Andersson.

I grunden är han alltså fritidsledare, han säger själv att han hela tiden sett sitt företagande som en hobby.

– Sedan har det vuxit mer och mer och nu behöver jag personal för att sköta det, säger han och skrattar.

Sedan blir han allvarlig och säger att det är hårt arbete. Han går upp klockan fem varje morgon, vardag som helg. 

– Men jag älskar det! Sedan är jag produktiv, jag levererar, skapar, gör någonting.

Daniel Andersson är inte rädd för att säga vad han tycker, även om han möter kritik. Tack vare företaget han byggt upp har han också något att falla tillbaka på, sedan när han inte ska hålla på med politiken längre. Men än är han inte klar. Han ser fram emot att Sverige tar över ordförandeklubban i EU och att göra skillnad i frågor om mänskliga rättigheter.

– Sverige ska exportera de goda exemplen, det vi vet fungerar. Även om det inte alltid är populärt, säger han. 

Närmast ser Daniel Andersson fram emot spurten i valrörelsen. Han ser Socialdemokraterna som ett reformvilligt parti som gjort mycket bra förr och som står starkt i nuet. En önskereform för honom vore fri tandvård.

– Det är sossigt om något! Kan vi skjuta in nya pengar till försvaret kan vi också stoppa in pengar till lite bättre tänder till folk. En gång i tiden hade vi en god tandhälsovård, men trots Folktandvården log jag inte på 20 år förrän jag kunde få mina tänder omgjorda. Vi har gjort mycket redan men en rejäl tandvårdsreform vore verkligen bra och skulle göra skillnad för alla.

Socialdemokraterna i Örebro läns riksdagslista:

1. Matilda Ernkrans, Hallsberg, 49 år

2. Denis Begic, Örebro, 51 år

3. Karin Sundin, Örebro, 50 år

4. Daniel Andersson, Lindesberg, 36 år

5. Yvonne Nilsson, Karlskoga, 56 år

6. Robert Roos, Kumla, 38 år

7. Ull Bergström, Nora, 61 år

8. Ismail Quittineh, Örebro, 22 år

9. Johanna Svärd, Degerfors, 35 år

10. Niclas Helander, Örebro, 31 år

11.Eva Eriksson, Örebro, 57 år

12. Pell Uno Larsson, Örebro, 81 år

13. Katarina Hansson, Kumla, 53 år

14. Arnold Bengtsson, Lindesberg, 72 år

15. Liv Olsson, Laxå, 22 år

16. Kenneth Handberg, Örebro, 46 år

17. Ida Edström, Karlskoga, 43 år

18. Berth Falk, Lekeberg, 43 år

19. Inger Trodell Dahl, Askersund, 64 år

20. Håkan Bergström, Hällefors, 42 år

21. Jessica Ekerbring, Örebro 50 år

22. Mikael Wahlberg, Nora, 30 år

23. Eva Palmqvist, Kumla, 51 år

24. Viktor Tullgren, Örebro, 38 år

25. Nina Höijer, Karlskoga, 53 år

26. Fredrik Strid, Askersund, 39 år

27. Linda Svahn, Lindesberg, 41 år

28. Stefan Hven, Kumla, 46 år

29. Madelene Vikström, Örebro, 41 år

30. Mika Takamäki, Karlskoga, 54 år

31. Ellen Leijen, Örebro, 28 år

32. Henrik Axelsson, Hallsberg, 40 år

33. Kristine Andersson, Lindesberg, 52 år

34. Johan Hurtig, Örebro, 29 år

35. Ewa-Leena Johansson, Ljusnarsberg, 60 år

36. Thomas Andersson, Kumla, 53 år

37. Liliana Benito Stenberg, Karlskoga, 37 år

38. Alexander Berggren, Örebro, 23 år

39. Frida Larsson, Laxå, 41 år

40. Saga Åkerström, Örebro, 18 år

41. Björn Grönqvist, Kumla, 31 år

42. Per Lilja, Örebro, 57 år

43. Ulf Carlsson, Nora, 55 år

44. Siw Lunander, Hallsberg, 66 år

45. Joakim Carlsson, Örebro, 40 år

46. Sofie Krantz, Lindesberg, 37 år

47. David Persson, Kumla, 49 år

48. Fisun Yavas, Örebro, 66 år

49. Magnus Andersson, Hallsberg, 47 år

50. Emilie Toro Hartman, Örebro, 32 år

51. Filip Robertsson, Karlskoga, 26 år

52. Therese Magnusson, Laxå, 50 år

53. Martin Sedström, Örebro, 42 år

54. Annica Sjöqvist, Kumla, 48 år

55. Daniel Ekblad, Örebro, 50 år