En morfar med slagkraft

Ernst Åkerström, metallarbetare från Älvsjö, gav den svenska pensionsdebatten ett ansikte.

Sveriges bästa valaffisch som formgavs av Roland Erixon fick många efterföljare, från såväl socialdemokratin själv som de borgerliga partierna.

Även KPML(r) citerade affischen i valet 1982.

SE MER: Fler affischer hittar du i e-tidningen

En randig tapet och ett morfarsporträtt i oval ram. Se där tidernas mest kända och citerade svenska valaffisch.

Att tala för en bättre pension för dem som har byggt landet åt kommande generationer var inget nytt eller unikt, vare sig för valrörelsen 1958 eller för Socialdemokraterna. Trygga deras ålderdom, manade till exempel Folkpartiet på en affisch 1956. Socialdemokraterna hade haft valaffischer med budskap om tryggad ålderdom eller bättre folkpension 1936, 1946 och 1954.

Men det var något med den där röd-och-vitrandiga tapeten. Eller om det var den fyndiga texten, ”gärna medalj men först en rejäl pension”. Metallarbetaren Ernst Åkerström gav den svenska pensionsdebatten ett ansikte för lång, lång tid framöver.

Ernst Åkerström var bosatt i Älvsjö men hade tidigare varit verksam som metallarbetare i Norrtälje. Han hade varit chef för frivilliga brandkåren i Norrtälje och fått medalj för det, men pensionen var det sämre med. Han var morfar till Roland Erixon som formgav affischen.

Tage Erlander och Gunnar Sträng lär dock ha varit motsträviga till att använda affischen, men Roland Erixon lyckades övertyga dem.

Valet 1958 var ett nyval sedan koalitionen mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet spruckit på pensionfrågan.

I folkomröstningen om ATP 1957 vann inget av de tre alternativen en absolut majoritet. Socialdemokraterna gick fram något i valet 1958, jämfört med det senaste valet.

ATP genomfördes tack vare att en folkpartistisk ledamot la ner sin röst i voteringen.

LADDA NER VÅR APP: Iphone eller Android