Krönika: En fredag vi inte kommer att glömma

En helt vanlig fredag eftermiddag i Stockholm. Plötsligt susar polisbil efter polisbil förbi med sirenerna på utan för kontoret på Flemminggatan där jag sitter och jobbar. Alltid är det någon som då och då tar en mikropaus och surfar ut på någon dagstidnings nyhetssida. Snart förstår vi att något hemskt har hänt.

Vi samlas och håller samman och följer uppdateringarna om vad som hänt. Efter att par timmar lämnar de första vår arbetsplats. Ingen går ensam utan vi ser till att alla ha sällskap av någon. Cheferna ringer runt för att se till att alla medarbetare mår bra och befinner sig i säkerhet.

Den alldeles vanliga fredagen blev en fredag vi inte kommer att glömma. Det var andra gången som terror gjorde sig synlig och påmind i Stockholm. Människor blev dödade, skadade och chockade. För andra gången hände ett terrordåd på en gågata kantad av butiker i centrala Stockholm.

Bilder från platsen har publicerats i tidningar och på sociala medier. Vi har fått höra många vittnesmål om vad som hände. Vi är många som har blivit berörda och bestörta. Det här är en dag som vi kommer bära med oss för en lång tid.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Vår omtanke och solidaritet till varandra är starkare än de onda krafterna i vårt samhälle.”[/blockquote]

Den här fredagen kom också andra sidor av Stockholm fram. Människor tog hand om varandra. Stockholmarna öppnade sina hem för de som inte kunde ta sig hem. Butiker erbjöd att ordna mat till barn vars föräldrar som satt fast på sina arbetsplatser. De som hade tillgång till bil ordnade med skjuts så att så många som möjligt kunde få komma hem. På arbetsplatser såg man till att ingen blev lämnad ensam och att alla hade någonstans att vara över natten.

Det här det här jag vill att vi ska bära med oss. Vår omtanke och solidaritet till varandra är starkare än de onda krafterna i vårt samhälle. Det är förmågan att visa att vi bryr oss om varandra som vi behöver lyfta fram. Det är omtanken och kärleken som får oss att sluta vara rädda. Det är vi tillsammans som kan låta Stockholm få fortsätta vara en trygg stad.

Ulrika Palm, ordförande HBTS Stockholm

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.