Emma Fastesson Lindgren: Så bygger vi bort den akuta bostadsbristen

Ännu en vår, ännu bostadskris. Bristen på bra och billiga bostäder hindrar tusentals unga att flytta hemifrån och börja studera.

Bostadsbristen måste få ett slut och då krävs att samhället agerar kraftfullt för att ge Sveriges ungdom de bostäder som de har rätt till. 

Bostadskrisen är en given valfråga för Sveriges unga. S-studenter kräver återinförda byggsubventioner för hyresrätter, generellt bostadsbidrag för studenter och hyrestak för landets studentbostäder.

Bostadskrisen som främst drabbat Sveriges studenter och unga vuxna fortsätter utan någon ljusning i sikte. 

Köerna i de största studentstäderna är fortsatt absurt långa. I flera fall är köerna så långa att en student hinner gå färdigt en hel universitetsutbildning innan hen kan förvänta sig att se skymten av ett förstahandskontrakt. 

Fler och fler tvingas välja bort drömutbildningar och jobb på grund av bostadskrisen.

Bostadskrisen är en given valfråga för Sveriges unga. S-studenter kräver återinförda byggsubventioner för hyresrätter, generellt bostadsbidrag för studenter och hyrestak för landets studentbostäder.

Samtidigt är det frustrerande att en majoritet av riksdagspartierna inte ens tar krisen på allvar. Under hösten valde Centern att gå tillsammans med de högerkonservativa partierna för att kapa byggsubventionerna som varit en livlina för tusentals studenter. 

Innan investeringsstödet avskaffades hade subventionen hjälp till att finansiera över 6 300 studentbostäder i Sverige.

Katastrofen på bostadsmarknaden kan inte fortsätta, Sverige måste göra mer för att långsiktigt garantera rätten till bostad. Därför föreslår S-studenter för det första att högerns nonchalanta stopp av byggsubventionerna rullas tillbaka. 

Subventionerna av billiga hyresrätter måste återinföras och systemet måste bli ambitiösare för att garantera att fler boenden byggs än tidigare. 

Vi kräver dessutom att det införs ett tak på hur dyra studentbostäderna som byggs får vara. I dag byggs det lägenheter åt studenter som bara de mest välbärgade har råd med. 

I värsta fall uppgår hyran till 70 procent av studiemedlet om 11 088 kr. 

Alla studenter har rätt till ett eget hem och vi måste göra mer för att bygga bra och billiga bostäder. 

På kort sikt hjälper tyvärr varken subventioner eller hyrestak. Innan de billiga bostäderna har kommit på plats måste vi stötta alla med ett akut behov av bostad. 

Därför föreslår S-studenter även ett högre och generellt bostadsbidrag. Det skulle göra det möjligt för större grupper att börja studera utan att alla pengarna försvinner i hyra. 

Sverige har inte råd att låta bostadskrisen fortsätta. Alla studenter har rätt till ett eget hem och vi måste göra mer för att bygga bra och billiga bostäder. Därför kräver S-studenter återinförda och förbättrade byggsubventioner, generellt bostadsbidrag och ett hyrestak för studentbostäder. 

Emma Fastesson Lindgren är förbundsordförande för S-studenter