Dubbla budskap från Nooshi Dadgostar i regeringsfrågan

Kräver högre garantipensioner men avser inte att rösta på regeringsbudgeten även om den uppfyller Vänsterpartiets krav.

Det finns ännu inget avtal mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att låta Magdalena Andersson bli nästa statsminister i en rödgrön regering. Förhandlingarna har pågått i elva dagar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet på ena sidan och Vänsterpartiet på andra.

Flera frågor har behandlats men båda parter lägger vid måndagens pressträffar fokus på garantipensionerna för de ekonomiskt sämst ställda pensionärerna. 

Magdalena Andersson meddelade vid lunchtid att hon inte begär extra tid för att slutföra sitt sonderingsuppdrag och det innebär att en statsministeromröstning kommer äga rum på onsdag klockan 9.00. 

För att klara omröstningen krävs det att en majoritet av ledamöterna inte röstar mot att utse Magdalena Andersson till statsminister. Centerpartiet har sedan tidigare förbundit sig att lägga ner sina röster. Vänsterpartiet villkorar nu sitt röstande mot att garantipensionerna höjs, eller att samma grupp pensionärer kompenseras på annat sätt och att det sker under denna mandatperiod. 

– Jag har stora förhoppningar om att vi ska lyckas med detta, vi har förhandlingar i konstruktiv anda. Min förhoppning är att nå fram i tid, säger Nooshi Dadgostar på måndagens pressträff. 

Samtidigt uppger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att partiet inte kommer rösta för den budget som regeringen kommer lägga fram till riksdagen utan bara rösta på sitt eget budgetförslag.

Det innebär att även om Vänsterpartiet ställer krav på högre pensioner i förhandlingarna med regeringen så kommer dessa riskera att inte gå igenom riksdagens prövning.

Lyckas inte förhandlingarna till på onsdag och Vänsterpartiet aktivt röstar mot en socialdemokratisk statsminister öppnar det upp för en högerkonservativ regering med Ulf Kristersson som statsminister med stöd från Sverigedemokraterna.