”Det duger inte att rycka på axlarna”

Magdalena Andersson och Fredrik Olovsson kommenterade högerregeringens försenade elprisstöd på en pressträff. Foto: Socialdemokraterna

Vallöftet löd: ett högkostnadsskydd för hushåll och företag mot de extrema elpriserna finns på plats 1 november. Det nya beskedet lyder: det kommer i februari.
– Den här ambitionsnivån betalar inte människors elräkningar i jul, sa Magdalena Andersson på en pressträff igår.

”Om inget oförutsett händer” kommer elprisstödet att börja betalas ut i februari – till hushållen. För Sveriges företag finns ingen prognos. Efter regeringens besked igår kallade partiordförande till en pressträff tillsammans med gruppledaren för S-ledamöterna i riksdagens näringsutskott, Fredrik Olovsson. 

På pressträffen kritiserades regeringens saktfärdighet och brutna vallöfte, men Magdalena Andersson påpekade också att det fortfarande finns tid för regeringen att ändra i budgeten för att hjälpa de barnfamiljer och pensionärer som inte får något stöd i jul. Det skulle till exempel kunna finansieras genom att prioritera bort en av budgetens största reformer: sänkt skatt för höginkomsttagare. 

– Det duger inte att göra som regeringen: rycka på axlarna och uppmana människor att sätta på sig ylleunderställen, sa Magdalena Andersson. 

På pressträffen uppmanades regeringen av S-företrädarna att ge Svenska Kraftnät ett nytt uppdrag för att göra av med hela den avsatta ramen på 55 miljarder som nu inte kommer att gå åt. Det för att även norra Sverige ska få hjälp, då även de enligt beräkningarna kommer att hamna över referenspriset på 75 öre per kilowattimme.

– Regeringen har varit väldigt tydlig med, senast igår på näringsutskottet, att man inte har något annat pågående arbete för att komma till rätta med den här problematiken som vi nu ser. Hela svenska folket, i hela landet, borde få hjälp, sa Fredrik Olovsson.