Dessa satans mördare

Historiens dom över Rysslands folkrättsvidriga angreppskrig på den självständiga staten Ukraina kommer att bli hård. Foto: Shutterstock.

Med övergreppen i Ukraina har Vladimir Putin skrivit in Ryssland i historieböckernas mörkaste avsnitt. Kriget måste få ett slut och den olagliga invasionen och de pågående brotten mot mänskliga rättigheter måste upphöra.

Vi har de senaste dagarna sett hur kriget i Ukraina utvecklats. Den ryska arméns soldater visar hur djupt människor kan sjunka. De drar skam och vanära över sig själva och mänskligheten. De sprider död och förintelse där de drar fram. De bryter mot krigets lagar, bryter mot allt som gör människor till människor. De har blivit odjur i krigets tjänst. Ve dessa osaliga!

Talet om att den ryska armén befinner sig i Ukraina för att befria dem från nazister är kvalificerat struntprat från lögnfabriken i Kreml. Vill Putin och hans anhang se nazister behöver de bara ta fram en spegel.

Rysslands krig inriktas mot civilbefolkningen, städer och byar ödeläggs. Vi har sett hur civila dödas, torteras, våldtas, skändligheterna är monstruösa. Till historiens Belzec, Sobibor, Dachau, Auschwitz och Birkenau kan vi nu också lägga Butja. Bakbundna människor som skjuts på öppen gata. Denna gång behövdes inga förintelseläger.

Vi bevittnar det djupaste våldet, skammen och förnedringen och ett pågående folkmord.

Den 7 april beslutade FN om Rysslands plats i människorättsrådet. Att Ryssland begått ”grova och systematiska övergrepp mot mänskliga rättigheter” torde vara en självklarhet. Ryssland hotar med att länder som röstar nej eller blankt kommer att klassas som ”ovänskapliga” och att det kommer att påverka bilaterala relationer. 24 mars antogs en resolution som lade skulden för den humanitära krisen i Ukraina på Ryssland och krävde återigen eldupphör och skydd för civila. Av 193 medlemsstater röstade 140 för resolutionen.

Ryssland får gärna hota, men vi är inte rädda. Vi väljer själva våra vänner och vår framtid.  Vi bevittnar det djupaste våldet, skammen och förnedringen och ett pågående folkmord. Det är straffbart enligt internationell rätt och brottslingarna kommer tillsammans med sina ledare att straffas. Internationella domstolen i Haag utreder brotten. Det finns vittnesmål och dokumentation.

Historiens dom över Rysslands folkrättsvidriga angreppskrig på den självständiga staten Ukraina kommer att bli hård. Rysslands anfallskrig mot Ukraina måste upphöra, nu!

Laila Axelsson Jonsson, ordförande i Lycksele Arbetarekommun
Karin Norlander, studieorganisatör i Lycksele Arbetarekommun

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.