Debatt: Nej Cederbratt, ingen militär i vår hemort

Foto: Mattias Nurmela/Forsvarsmakten

[vc_row][vc_column][vc_message]Det här är en debattartikel eller en krönika. I dessa artiklar är det skribenten som står för innehållet. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]

I en debatt talar M-Politikern Mikael Cederbratt om att militära insatser borde sättas in mot de unga gängen i våra hemorter.

Alla borde förstå att det inte är någon lösning att sätta in militära insatser, samhället måste göra helt andra saker för att få kontroll på dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten. Inte minst att satsa på de unga och låta dem få utvecklas utan att vara rädda. Militära insatser kommer aldrig att kunna lösa den ojämlikhet som finns i våra förorter.

Utanförskap, våld och segregation är bara några av alla de termer som används för att beskriva problematiken i våra förorter. Men förorten är verkligen inte bara gatuvåld och skjutningar. Vi som bor här älskar inte utanförskapet och våldet.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Välkomna hit även de dagar då det inte brinner några bilar.”[/blockquote]

Därför uppmanar jag politiker och media: Välkomna hit även de dagar då det inte brinner några bilar. Välkomna hit till våra förorter även de dagar då det inte pågår skottlossning och stenkastning. Jag lovar att ni kommer att möta människor som är precis lika fantastiska som ni själva.

Bortom fördomarna om att tillvaron här helt präglas av våld och gangsters finns en helt annan förort. Här finns fantastiska människor som tar hand om varandra som en stor familj. Precis som alla andra människor i Sverige vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill vara en del av Sverige.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Vi är inga djur i bur.”[/blockquote]

Det handlar inte om att förneka problemen som finns här, varje förort har sina problem och det händer både bra och dåliga saker här. Men att se ned på oss unga som bor här är helt fel. Det handlar om att ni måste öppna ögonen, hjärnan och hjärtat för ett bredare perspektiv.

Det är dags nu och jag uppmanar både media och politiska partier att delta i att förändra den svartmålade mediebilden om oss.

Kom hit och prata med oss i stället för att prata om oss!

Ta oss på allvar. Se oss som en del av samhället. Vi är inga djur i bur. Ta med oss i arbetet för ett bättre Sverige.

Shamm Salih, svensk-kurdisk debattör

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Bakgrund” tab_id=”1503045946484-0c125930-802f”][vc_column_text]

Mikael Cederbratt (M) är är riksdagsledamot från Västra Götaland. Han har föreslagit militären skulle kunna utföra vissa polisiära uppgifter, till exempel upprätthållande av allmän ordning i utsatta förorter, under Polisens ledning.

– Läget i våra utanförskapsområden har förvärrats. Gängen har tagit över och polisen har varit tvungna att dra sig tillbaka. Svensk lag gäller inte längre här, sa Cederbratt till Direktpress.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.