”De bästa mötena är de som fortsätter”

Hans Kihlsved grattades till 300 möten av Johan Sjölander, kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun.

300 möten senare är S-föreningen S-2000 lika levande som alltid. Föreningens ordförande Hans Kilsved förklarar framgångarna med att de gör sådant de själva tycker om. Dagens frukostmöte handlade om arbetstid, föräldrapenning och jämställdhet.

Ett ”Rotary för sossar”, var tanken när de startade för 18 år sedan. I dag höll pigga S-föreningen S-2000 sitt 300:e frukostmöte, öppna även för allmänheten, på restaurang Cirkeln på ABF-huset i Stockholm. Kaffe, en ostsmörgås och intressanta samtal har varit receptet sedan 2009 då Fryshusets Anders Carlberg var med och drog igång aktiviteten. Sedan starten är det inspiratören Hans Kilsved, ordförande sedan 2006, som tillsammans med övriga styrelsen som stått för programplaneringen.

– Vi gör bara det vi själva tycker är roligt och intressant. Det är därför det har hållit så länge, säger Hans Kilsved.

Vilka är S-2000?

– Mycket handlar om Anders Carlberg. Han hade ett stort bildningsintresse och till en början handlade det mycket om de frågor som Fryshuset jobbade med. Bland annat plockade Anders Carlberg med Igor Cantillana från Teater Sandino som spelade teater i fängelser. Vi hade Tomas Böhm här om hämnd och försoning. Föreningen Maskrosbarn var här och berättade om hur det var att växa upp med missbrukande föräldrar. Mycket handlade till en början om viljan att förstå, barn och ungdom, uppväxtvillkor, kriminalitet.

Vad handlade möte nr 1 om?

– Om Sverigedemokraterna. Det var Anders Carlberg själv som ville det. Han tyckte man skulle prata med dem.

Berätta om ett minnesvärt möte?

– Mötet med författaren Susanna Alakoski kommer jag verkligen ihåg. Många av killarna från ett företag vi startat för dem som lämnat kriminaliteten, Second Chance, kom på våra möten. En kille som gått på heroin i nio år, men slutat, kom på alla mötena. Han köpte sin första bok i livet här. Då var han 31 år. Det var Alakoskis ”Håpas du trifs bra i fengelset”.

Hur tänker ni när ni bokar mötena?

– Att vi själva ska vara intresserade. ’Det där vill jag veta mer om, det där var en intressant frågeställning.’ När vi engagerar politiker vill vi inte höra vad de kommit fram till, det kan man ju läsa i tidningen, utan hur de har resonerat. Vi vill bli medbjudna i övervägningen. Det är spännande och intressant. De bästa mötena är de som fortsätter även efter att de är slut.

S-2000 har 160 medlemmar, men Hans Kilsved har också en mejllista med 200 namn som inte är medlemmar.

– Där lägger jag in även dem som lämnat. De ilskna som säger ’nu jävlar lämnar jag sossarna’. Jag fortsätter att skicka inbjudningar till dem.

Vilket är ditt framtida dröm-frukostmöte?

– Jag hoppas vi kan få hit författaren och ordföranden i Svenska Pen Elisabeth Åsbrink. När NMR demonstrerade i Göteborg skrev hon att Sverige inte gjort upp med nazismen som man gjort i Danmark, Norge och Finland. Jag blev medveten om hur utbrett stödet för Tyskland faktiskt varit. Nu ska vi bara få ihop pengarna det kostar att ta hit henne.

Fotnot: På dagens frukostmöte berättade Per Kågeson om sin bok ”Jämställda – Men inte på mannens villkor och barnens bekostnad”. Veronica Palm, i dag bland annat ledarskribent på Dagens ETC och ordförande för föreningen Alla Kvinnors Hus, hade lusläst och kommenterade.