Daniel Färm: Vi ska hålla ukrainarna uppe, ryssarna nere och svenskarna redo
Regeringens besked om en extremt kraftfull ökning av försvarsanslagen till hela två procent av BNP (idag är den cirka 1,5 procent) och steg för att återupprätta en allmän värnplikt är mycket viktigt och välkommet. Inte för att vi vill ha krig. Inte för att pengarna inte hade gjort stor nytta för välfärden. Inte för att det är roligt för oss som har tonårsbarn att tänka sig att de ska behöva vara redo för det värsta. Utan för att det är nödvändigt för att hålla oss borta från krigets fasor. Det som nu sker handlar om avskräckning.
Den ryska militärmakten har inte direkt imponerat i Ukraina. Men Putins Ryssland har ändå visat sig vara beredda att både attackera fredliga grannar – oprovocerat – och att strunta fullständigt i att skona civila. Upprustningen av det svenska försvaret handlar i grund och botten om att avskräcka Putin från att anfalla vårt land och se till att samma sak drabbar vår befolkning. Det handlar om att få Ryssland att inse att kostnaden för en attack mot Sverige skulle bli för stor – på alla sätt.
Två procent av BNP är mycket pengar. Väldigt mycket pengar. Försvaret skulle redan innan denna förstärkning få ungefär lika mycket pengar som vi lägger på skolan, förskolan, vuxenutbildning och universitet tillsammans. När denna gigantiska satsning är klar kommer försvaret att höra till de riktigt stora utgiftsposterna i statens budget, tillsammans med välfärdens olika delar (som dock sammantaget är större).
Man kan givetvis fråga sig om detta är att kasta pengarna i sjön, för att den ryska militärmakten ändå är för övermäktig. Men det stämmer inte.
få Ryssland att inse att kostnaden för en attack mot Sverige skulle bli för stor
Ryssarna är inte oövervinnerliga när det attackerar. Det har vi sett i Afghanistan, i Syrien (där ryska legosoldatgruppen Wagnergruppen åkte på storstryk mot USA:s förband) och nu i Ukraina. Det gör att en förstärkning av den svenska försvarsförmågan – i kombination med våra väl utvecklade och omfattande internationella samarbeten – skulle skapa goda förutsättningar för att stå emot ett ryskt anfall.
Samtidigt är det i ett volatilt och på alla sätt mycket oförutsägbart säkerhetspolitiskt läge varje regerings skyldighet att göra allt man kan för att det egna landet inte självt drabbas av krigets fasor. Det som nu sker är därför en förstärkning av vår förmåga att hålla oss utanför krig – inte att agera så att vi kastas in i ett.
Det är en styrka mot omvärlden att det också finns en stor samsyn om denna nödvändiga upprustning. Det är också viktigt att upprustningen genomförs på ett sätt som dels är finansierat via höjda skatter och slopat överskottsmål, och att takten anpassas så att vi får ut så mycket försvarsförmåga som möjligt för pengarna.
Som förälder till tre tonåringar och unga vuxna knyter det sig i magen vid tanken på att fler unga svenskar kommer att behöva göra värnplikt och vara beredda om det värsta skulle ske. Men också det är rätt
Dagens besked från regeringen innehöll även en annan nyhet. Som förälder till tre tonåringar och unga vuxna knyter det sig i magen vid tanken på att fler unga svenskar kommer att behöva göra värnplikt och vara beredda om det värsta skulle ske. Men också det är rätt. Och jag vill att de – om det skulle bli aktuellt – då ska ha den bästa materiella och tekniska uppbackningen för att kunna försvara vår gemensamma rätt att kunna leva i fred och frihet.
Om vi inte är beredda att försvara vårt lands självständighet och oberoende så kan vi lika gärna redan nu ersätta engelska med ryska som obligatoriskt andra språk i skolan. (Och det säger jag, som – frivilligt – läste ryska på gymnasiet när Berlinmuren och Sovjetunionen föll.)
Nu rustar vi Sverige. Det är en naturlig del av den kraftsamling som Sverige nu gör för att stötta de modiga ukrainska kämparna och pressa de ryska krigshetsarna och oligarkerna.
Vi ska hålla ukrainarna uppe, ryssarna nere och svenskarna redo.
Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken